За какво да внимавате, когато купувате ягоди


За какво да внимавате, когато купувате ягоди
Снимка: iStock/Guliver

Много хора ще ви кажат, че пролетта се познава по аромата на зюмбюл и ягоди. И в това има нещо вярно! Миризмата на сочни, пресни, узрели ягоди ни прави толкова щастливи. А още по-хубавата новина е, че все по-често започваме да виждаме купички и касетки, осеяни с красиви червени ягоди. Днес ще обърнем внимание на това как да трябва да ги избирате.

Избягвайте тези с бяла горна част

Ягодите не продължават да зреят, след като са откъснати, така че това, което виждате, е това, което получавате. Потърсете плодове с хубав червен цвят, по възможност без бяло в горната част, защото то няма да узрее, така че просто ще трябва да го хвърлите.

Потърсете свежи зелени листа

След като плодовете се наберат, зелените листа започват да изсъхват и да увяхват. Колкото по-отдавна са набрани ягодите, толкова по-бежизнени ще изглеждат листата. Пресните зелени листа означават, че плодовете също са пресни.

Размерът има значение

Не се хвърляйте на големи и сочни ягоди, защото най-вероятно няма да са сладки (особено през февруари и март). Различните сортове ягоди растат с различни размери. Времето и условията на отглеждане също могат да повлияят на размера на ягодите. Но по старо правило - по-дребните сортове винаги са по-ароматни!

Рецепта за бърз ягодов сладкиш

Необходими продукти:

брашно - 250 гр

ягоди - 250 гр

масло - 110 гр (разтопено)

яйца - 2 бр. (по-големи)

захар - 160 г

прясно мляко - 125 мл

ванилия - 1 пакетче

сол - 1/4 ч.л.

бакпулвер – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Започнете с почистването и подсушаването на ягодите. Отделете 10-12 броя настрани (за декорация), а останалите нарежете на по-големи кубчета.

Разбийте яйцата със захарта до получаването на гъста кремообразна текстура за около 10 мин. Прибавете разтопеното масло на струйка при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера.

Преминете към добавянето на прясното мляко и брашното, към което предварително сте добавили бакпулвер. За финал добавете сол и ванилия. Продължава да разбивате за още около 5 мин. Сместа трябва да е напълно гладка.

Кубчетата ягоди се прибавят и се разбърква с шпатула, за да се разпределят правилно.Сместа се изсипва във форма по ваш избор, заглажда се и се пече на за около 30 минути на 180 градуса. Посипете с пудра захар декорирайте с останалите ягоди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама