Защо устните се подуват от солена храна?


Защо устните се подуват от солена храна?
Снимка: iStock/Guliver

През последните години солта е отричана от всички лекари и диетолози, но тя също има своите предимства. Известно е, че минералът, който се състои от 60 процента хлорид и 40 процента натрий, "провежда нервни импулси, свива и отпуска мускулите и поддържа правилния баланс на вода и минерали" в човешкото тяло, според Harvard's School of Public. Тези неща са верни, само ако човек консумира подходящо количество натрий. Какво е "подходящо" количество обаче? Препоръчителния дневен прием е между 2000- 2300 мг, а един възрастен консумира около 3400 мг на ден.

Когато това се превърне в нещо системно, високите нива на натрий водят до сериозни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори инсулти. Солените храни също могат да повлияят и на външния ви вид, при това мигновено. Сигурно сте се чудили защо устните ви винаги се подуват, след като се хапвали пуканки на кино или пък сте яли слънчогледови семки? Това явление се нарича "алергично лице".

Приливът на голямо количество сол в организма, при това наведнъж, кара тялото да задържа течност, изразяващо се в подуване на клепачите и устните. Този лицев комплекс често се описва като "алергично лице” и отминава сравнително бързо – когато се възстанови равновесието между вода и натрий в кръвния поток. Най-лесно да се справите с проблема е чрез засилен прием на вода и консумация на банани (заради високото съдържание на калий и магнезий, което намалява нивата на натрий).

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама