Защо варената царевица може да е опасна


Защо варената царевица може да е опасна
Снимка: iStock/Guliver

Царевицата е вкусна, има разнообразна употреба, питателна е - какво друго трябва да знаем за нея? Нейният произход, класифициране и страничните ѝ ефекти!

Ще започнем оттам, че царевицата изобщо не е зеленчук, както мнозина си мислят. Да, разбрахте правилно! Царевицата е хранително зърно. Първоначално отглеждана в Централна Америка и Мексико, царевицата сега е широко разпространена по целия свят.

Вижте още: Листа от тиква: Хвърляме ги, а крият неподозирани ползи

Независимо дали я консумирате като печена царевица на кочан, ронена в чаша, варена, намазана с масло, осолена или пюрирана в супи и сосове, царевицата е една универсална съставка, която може да бъде добра опция за здравословна храна по всяко време. Освен често срещаната жълта царевица, другите сортове могат да бъдат кафяви, лилави или сини. Освен тези може ли да има друг по-тъмен нюанс на царевицата? Има ли някакъв възможен риск, свързан с яденето на твърде много царевица?

Въпреки че може да се насладите на финия сладък вкус на царевицата, е разумно да сте наясно с възможните здравословни проблеми, свързани с нейната консумация. Прочетете, за да научите повече.

Царевицата е пълна с хранителни вещества, които насърчават цялостното здраве. Трябва обаче да се отбележат и страничните ефекти на царевицата, свързани с прекомерната консумация.

Царевицата може да влоши пелаграта (дефицит на витамин В3), подуването на корема, метеоризма и да причини стомашно разстройство. Може също така да причини кариес и да увеличи риска от остеопороза и наддаване на тегло. Излишното нишесте в царевицата също може да причини летаргия. Не е подходяща и за хора с диабет. Повечето от тези така наречени отрицателни ефекти на царевицата всъщност могат да бъдат противодействани с балансирано хранене. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама