Листа от тиква: Хвърляме ги, а крият неподозирани ползи и страхотен вкус


Листа от тиква: Хвърляме ги, а крият неподозирани ползи и страхотен вкус
Снимка: iStock

Известна със своя ярко оранжев цвят и сладък земен вкус, тиквата е един от най-обичаните есенни плодове. Не случайно всяка есен много от нас се вихрят в кухнята с най-различни тиквени пайове, латета, крем супи и какво ли още не. Но какво да кажем за листата ѝ?

Както се оказва, тиквените листа са годни за консумация - питателни и вкусни. Освен това използването им в готвенето ще ви помогне да извлечете максимума от тиквениите растения.

Ползи от тиквените листа

Листата от тиква, подобно на много други листни зеленчуци, изобилстват от хранителни ползи.

Антиоксиданти

Като за начало, те са богати на антиоксиданти като бета-каротин (който също се намира в самата тиква), флавоноиди и витамин С. Антиоксидантите помагат на тялото ви, като се борят със свободните радикали, които – когато са налице във високи нива – могат да причинят клетъчно увреждане и да увеличат риска от хронични заболявания като рак, диабет и хипертония.

Вижте още: Ето защо кафето от френска преса има различен вкус

Основни минерали и витамини

Тиквените листа също са богати на основни минерали, включително калий, който е необходим за мускулите, баланса на течностите и химическата сигнализация между невроните. Също така помага да се гарантира, че бъбреците, храносмилателната система и сърцето функционират правилно. Други минерали, които има в изобилие, са калций и магнезий, които участват съответно в здравето на костите и мускулната функция.

Нещо повече, тиквените листа съдържат малко, но забележително количество фолиева киселина или витамин В9.

Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако яде авокадо всеки ден

Как се готви с тиквени листа?

Тиквените листа имат растителен "зелен" вкус, много подобен на спанак и броколи. Освен това са по-малко горчиви от кейл. Най-хубавото е, че можете да им се насладите, както бихте направили с повечето листни зеленчуци. Например в Западна Африка и Индия тиквените листа често се използват в ястия като супи, яхнии и къри.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама