Знаете ли защо поничките имат дупка в средата


Знаете ли защо поничките имат дупка в средата
Снимка: Pixabay

Знаете ли, че поничките всъщност са по-здравословни от мъфините? Те съдържат половината от калориите и захарта, а по хранителен състав се доближават до зърнените храни в кутии, към които редовно посягате сутрин. Когато ядете понички, знаете, че си угаждате и внимавате, докато яденето на привидно здравословни зърнени култури може да ви създаде погрешно възприятие.

А знаете ли откъде идва популярната им форма с дупка в средата?

Според най-популярната теория съвременните понички дължат формата си на американски моряк от 19 век - капитан Хенсън Грегъри. Първоначално поничките са представлявали цели парчета подсладено тесто, изпържени в олио и наричани пържени сладкиши. Оформяли се по различни начини – кръгли, ромбовидни или като пръчки, сгънати през средата, наричани туистърс.

Вижте още: Каква е разликата между свинско бонфиле и контрафиле?

Независимо от избраната форма, при приготвянето на сладкишите тестото в краищата се изпържвало добре, но в средата оставало сурово.

Капитан Хенсън Грегъри, който бил родом от Мейн и обикалял американските брегове с кораб, намерил решение на този проблем. За да не остава сурово тесто при приготвянето на сладкиша, премахнал средата му. Когато капитанът се върнал вкъщи от круиз, показал на майка си как да приготвя поничките по новия начин, който сам открил. Скоро всички приготвяли сладкишите по новия начин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама