Какво трябва да знаете, ако скоро ще ставате баща


Какво трябва да знаете, ако скоро ще ставате баща
Снимка: iStock/Guliver

Бременността е може би най-личното събитие за всяка жена. Тя преминава самостоятелно през този щастлив период и се готви за най-отговорната роля, която един човек може да има - това да бъде родител. Плътно до нея обаче е бащата на бебето. Той обикновено е в сянка и цялата суматоха е насочена към майката. Бременността изглежда само изключително женска афера. Всъщност това изисква участието и вниманието на мъжа. През този период той може да помогне на половинката си не само със завързването на обувките, но и с нейното развеселяване в онези моменти, когато хормоните я хвърлят в обаяние.

По време на бременността нейната емоционалност не е само промени в настроението, а форма на проявление на чувства, легитимирани от хормони. Затова трябва да разговаряте с половинката си възможно най-правилно и нежно. Не бива да й правите комплименти, пряко свързани с бременността. Например колко красива изглежда, защото има шанс тя да приеме, че е просто дебела.

Не е нужно да бъдете прекалено грижовни. Ако преди бременността сте харесвали дълги разходки, активно се спортували или сте правили див секс, всичко това може и трябва да продължи, просто забавете малко темпото. Изминавайте малко по-къси разстояния, занимавайте се с по-малко активни спортове, измислете по-спокойни еротични игри. Защото, ако напълно спрете да правите това, с което и двамата сте свикнали, знаете ли какво ще си помисли тя: "Той не иска да ме докосва или да общува с мен, както преди, защото го е страх, че ще ми стане нещо". Разбира се, не всички жени реагират толкова драстично на бременността, но през този период никоя от тях не е защитена от понижаване на самочувствието на фона на промените, които се случват с нейното тяло и съзнание.

Освен това, трябва да се постигне баланс между грижа и бдителност. По време на бременността жената може да промени част от предпочитанията си: например да яде само вредна храна, да пие алкохол или да продължи да пуши. Консултирайте се с нейния лекар, за да прецените кое от тези неща е опасно и как да бъде намалено.

Важно е и да четете книги. Научете всичко за бременното и раждането посредством тезите на различни автори. Можете да започнете на следващия ден, след като видите двете чертички на теста. Прочетете как първото тримесечие се различава от второто, а второто от третото. Какви са рисковете и патологиите. Какво се случва с нейното тяло. Как ще протече раждането. Всички тези знания ще ви помогнат успешно да влезете в ролята на бъдещ татко.

Не на последно място, бъдещият баща трябва да приеме, че раждането винаги е по-близо, отколкото очаква. Пригответе чантата за спешни случаи, потърсете по-голяма кола и се гответе за най-вълнуващите моменти от живота ви! Няма време!

5 МИТА ЗА РАЖДАНЕТО ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Един мъж:


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама