5 идеи за здравословни зимни салати


5 идеи за здравословни зимни салати
Снимка: ресторант Smokini

Зимата е сезонът, в който обикновено хапваме по-калорични храни, тъй като нашето тяло се нуждае от повече подкрепа, за да се пребори със студа и липсата на свежите плодове и зеленчуци, без които не можем през топлите месеци. Предлагаме Ви няколко идеи за неустоимо вкусни зимни салати, с които може да изненадате близките и приятели си:

Домашно кьопоолу

Продуктите, с които се приготвя кьопоолуто, са изключително полезни за нашето здраве и най-важното е, че са сезонни. Печените червени чушки изобилстват от витамин С и минерали. Чесънът е страхотно противовирусно средство и сваля високо кръвно, а магданозът е много полезен за зрението и е богат на желязо. Прибавете и хрупкави брускети към кьопоолуто и може дори да не стигнете до основното ястие.

Хумус с печено цвекло и мариновани краставици

Хумус с печено цвекло, мариновани краставици, микс от зеленолистни, маринован карфиол, лимонов дресинг и брускети – звучи примамливо, нали? Може да се насладите на тази страхотна зимна залата в ресторант в Пловдив Smokini или да опитате да си я приготвите сами вкъщи. Трябва да знаете, че хумусът е една от най-полезните храни, особено през зимата. Причината е, че всичките му съставки носят неоспорими ползи за нашето здраве – нахут, чесън, лимон, зехтин.

Салата с нахут

Нахутът има редица полезни качества – богат е на фибри, белтъчини, протеини, мед, желязо, фосфор, манган и витамин С и Е. Друго негово предимство е, че е мощен антиоксидант и спомага нормализирането на кръвната захар. Много често си представяме нахута във вид на хумус, но той е чудесна добавка към различни салати под формата на сварени зърна. Опитайте да го комбинирате с листа от цвекло или друг листен зеленчук, морков, зелена чушка, домат и зехтин. Сигурни сме, че тази комбинация ще Ви допадне.

Салата с червено цвекло, спанак и орехи

Цвеклото има своите безспорни предимства за здравето – прочиства черния дроб, регулира метаболизма, подпомага зрението, подобрява кръвообращението и оросяването на мозъка. Орехите подобряват паметта, двигателната функция, предотвратяват от болести на сърцето и дават енергия. Спанакът има антиоксидантно действие, предпазва дебелото черво, понижава високото кръвно налягане и подпомага паметта. Няма как да се лишим от салата, съставена от тези три продукта през зимата. Към тях може да добавите и ябълка, както и дресинг от лимон, мед и зехтин.

Салата с картофи, авокадо и шунка

Картофите са на почит през студените месеци. Може би не знаете, че те са много полезни за нервната система и мозъка, влияят добре на сърцето, контролират кръвната захар и кръвното налягане. Авокадото е богато на много витамини, калий и фибри. То спомага облекчаването на симптомите на артрит, контролира теглото, предпазва от рак, има благоприятно действие върху кожата и зрението, и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Салатата с картофи, авокадо и шунка е полезна и много засищаща. Към тези, нарязани на кубчета продукти, се прибавят също лук, целина, горчица и майонеза. Вкусът е вълшебен, а една порция такава салата може да замести и основното ястие.

Бонус съвет: Всяка една от салатите се съчетава чудесно с чаша вино и добра компания. Не пропускайте да се стоплите с малко добро настроение в студените зимни дни!Може да направите това в уютния ресторант Smokini в Пловдив.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама