7 знака, че "грижовният" ви мъж всъщност ви контролира


7 знака, че "грижовният" ви мъж всъщност ви контролира
Снимка: iStock

Има тънка граница между грижа и контрол. И понякога може да е трудно да се разграничи едното от другото. Но след като грижовното поведение на партньора ви кара да се чувствате виновни, уплашени или непълноценни, трябва да го приемете като знак, че той може да има контрол над вас. Ето и 7 признака, че това е така:

1. Компромисите се превръщат в едностранни жертви

Компромисът не трябва да е едностранен, да не пренебрегвате вашите нужди и чувства, за да задоволите изискванията на партньора си. Грижовният партньор винаги ще направи всичко възможно, за да се опита да намери общ език с вас, но контролиращият ще постави строги ултиматуми, без да отчита чувствата ви.

2. Стандартите, които сте наложили, за да направите нещата справедливи, всъщност не са такива

Всяка връзка има стандарти или правила, които всеки партньор следва. Когато обаче единият партньор започне да ги пренебрегва, но въпреки това очаква другият да ги спазва, това се превръща в контролиране.

20 РАННИ ЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ВРЪЗКА С КОНТРОЛИРАЩ МЪЖ

3. Ходите сякаш върху черупки от яйца около него

Да бъдете с грижовен партньор означава да се чувствате комфортно, когато открито говорите за своите нужди и чувства с него. Но ако се страхувате да се изкажете, защото той няма да ви разбере или ще ви упрекне, имате проблем. Контролиращият партньор винаги ще бъде прав и няма да се извинява или да поема отговорност за своите действия.

4. Той ви кара да правите неща, които не харесвате "за ваше добро"

Например, ако вашата половинка иска да ядете повече зеленчуци или ви мотивира да спортувате, за да сте здрави или да облекчите болките си, той се грижи за вас. Но ако ви кара да ядете здравословна храна и да спортувате, дори ако не искате, просто за да подобрите начина, по който изглеждате, той пренебрегва вашите желания, за да задоволи своите.

5. Нещата, които споделяте с него, започват да нарушават личните ви граници

Съвсем естествено е вашият партньор да ви помоли да споделите с него някои лични неща за себе си. Ако обаче ви притиска да му кажете нещо, което не се чувствате комфортно да споделяте, това означава, че той не се интересува от това какво изпитвате. Вместо това иска да знае повече за вас и вашите слаби места, за да може да има контрол над вас и някой ден да използва вашите слабости срещу вас.

17 МЪЖКИ ПРАВИЛА, КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ЗНАЕ

6. Той пречи на вашето професионално или личностно израстване, защото не иска чувствата ви да бъдат наранени

Ако имате големи амбиции, било то професионални или лични, грижовният партньор, който смята, че не сте готови да ги преследвате, ще ви мотивира да подобрите уменията си, за да постигнете целите си. Контролиращият партньор, от друга страна, няма да ви даде необходимата подкрепа. Ще ви накара да се съмнявате в себе си, казвайки ви, че не иска да опитате, защото ще бъдете разочаровани, ако не успеете.

7. Той започва да се намесва във взаимоотношенията ви с приятелите и семейството ви

За да получи контрола в неговите ръце, партньорът ви ще се опита да ви изолира от вашето семейство и приятели. По този начин ще се чувства по-малко застрашен, че може някой ден да искате да го напуснете. Грижовният ще се опита да ви предпази от хора в живота ви, за които смята, че не са добри за вас, но никога няма да ви забрани да говорите с тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама