Ако отговорите с ДА на тези 7 въпроса, вие сте зависими към нездравословна връзка


Ако отговорите с ДА на тези 7 въпроса, вие сте зависими към нездравословна връзка
Снимка: Istock

Пристрастяването към нездравословни отношения е "скрита епидемия". Може да сте пристрастени към вредна за вас връзка, без дори да го осъзнавате. Подсъзнателно някои хора не търсят "перфектния" според общото схващане на това определение, а избират партньори, с които искат да "наказват" себе си или да търсят травматични модели от детството си, които да преживяват отново. 

Вижте още: 4 сигурни знака, че той НЯМА да се ожени за вас

Ако някога сте си мислили: "Тази връзка не е добра за мен, но не мога без този човек", може би е време да признаете, че сте пристрастени към нездравословни отношения.

Днес ви представяме 7 симптома, че това НЕ е любов, а зависимост:

1. Усещате ли, че сте попаднали в цикъл на постоянни раздели и събирания?

2. Често ли си мислите, че този човек не е добър за вас?

3. Някой от близките ви приятели казва ли ви, че този човек ви дърпа назад и ви вреди?

4. След като сте били разделени няколко дни, стигате ли до момент, в който се чувствате празни или изгубени без този човек?

5. През дните непосредствено след раздялата с този човек изпитвате ли трудности със съня, храненето или извършването на други ежедневни дейности?

6. Имате ли нужда от емоционален интензитет, за да се чувствате живи?

7. Чувствате ли се супер "живи", когато двамата се съберете отново след кавга?

Вижте още: Ето кои са най-големите убийци на отношения

Ако сте отговорили с "да" на повече от два въпроса, то вие трябва да намерите източника на вашата несигурност, която ви пристрастява към вредни отношения. Трябва да разберете защо психологическите ви механизми за самозащита са блокирани.

Страхувате ли се да сте сами, да бъдете отхвърлени - ако отговорът е "да", се опитайте да разберете каква ситуация или човек за първи път е отключил този страх.

Ако установите корена на този проблем, то това е първата стъпка към емоционалното ви изцеление.

Ако сте склонни да се чувствате празни или изгубени без половинка или сте обсебени от притеснения относно връзката си, вероятно имате дълбоко вкоренен страх от изоставяне или от това да останете сами.

Ако това е вашият проблем, психолозите препоръчват да си позволите да изпитате чувството на "самота" със съзнателната цел да се докоснете до болката си и да я изучите внимателно отблизо, за да намерите отговорите за себе си.

Понякога това са трудни процеси, с които човек не може да се справи сам и е добре да се търси специализирана помощ в лицето на терапевт или психолог. Живеем във време, в което толкова се грижим какво ядем и как изглеждаме, а сме загърбили душата и психиката си на заден план. Не го правете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама