Експерти: Двойките, които се карат повече, остават заедно по-дълго време


Експерти: Двойките, които се карат повече, остават заедно по-дълго време
Снимка: iStock

Независимо дали става въпрос за страстен спор или безгрижна шега, незначителните разногласия поддържат любовта жива според психолозите.

Вижте още: Трите най-чести причини за раздяла с партньора

1. Защо някои двойки спорят

Кавгите във връзка не винаги означава, че тя е в беда. Спорът е здравословна форма на комуникация, която може да хвърли светлина върху различни гледни точки и да научи ценни уроци. Експертите казват, че овладяването на изкуството на спора е от решаващо значение за здравата връзка. За да ви помогнем, ето няколко съвета, които да имате предвид:

Внимавайте какво казвате и избягвайте да казвате нещо, за което ще съжалявате:

- Избягвайте необходимостта винаги да сте прави.

- Бъдете фокусирани по време на разговора.

- Вслушайте се в гледната точка на вашия партньор.

2. Спорът и битката не са едно и също

Ефективната комуникация е от решаващо значение за всяка успешна връзка. Въпреки че е важно да изразите мислите си, гневната битка може да причини повече вреда, отколкото полза. С течение на времето ще научите за какво си струва да спорите и за какво не. Добре е да избирате битките си и да не вдигате скандал за всяко малко нещо.

Въпреки това, потискането на емоциите ви, за да избегнете конфликт, не е здравословно. Една силна, любяща връзка може да се справи с разногласията, без да се превръща в гняв. Както казва авторът на бестселъри и мотивационният оратор Елизабет Гилбърт, „Можете да измерите щастието на брака с броя на белезите, които всеки партньор носи на езика си, спечелени от години на прехапване на гневни думи.“

Вижте още: Тези 5 съвета наистина ще ви помогнат да спечелите сърцето на мъж

3. Как да спорите ефективно с партньора си?

Разногласията в една връзка могат да бъдат възможност за растеж. Аргументите могат да позволят на двойките да разберат уникалните си гледни точки, вярвания и индивидуални идентичности. Въпреки това, битката за всичко може да стане изтощителна, така че е важно да ги избирате разумно.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите здравословно с разногласията:

- Не настоявайте винаги да сте прави.

- Придържайте се към темата и не се отклонявате.

- Подходете към разговора с доброта, уважение и любящо отношение.

- Ако почувствате, че ви обзема гняв си направете почивка, за да се охладите страстите.

4. Защо двойките, които се карат, се обичат повече

Разногласията в една връзка са естествен процес и показват, че и двамата партньори имат различни гледни точки и вярвания. Избягването на спорове може да създаде напрежение и оттегляне, тъй като партньорите може да се колебаят да изразят своите мисли и чувства, за да избегнат причиняването на вреда. Това може да доведе до липса на ангажираност и доверие във връзката.

Д-р Стефани Саркис казва: „Никога не съм виждала здрава двойка, която не се кара. Нещо не е наред, ако двойка дойде в офиса ми и ми каже, че никога не са се карали. Можете да спорите, без да се карате. Спорът не е воюващ – вие и вашият партньор излагате гледните си точки без обиди или повишаване на тон. Понякога се съгласявате не сте съгласни - и това е добре. Разберете вашите „недоговарящи се“ неща, от които няма да отстъпите. Сега преосмислете този списък. Харесва ми поговорката: "Можеш или да си прав, или да си женен". Щастливите и влюбени двойки обаче се изслушват и проявяват взаимно уважение, дори по време на разгорещени разговори. Те държат позициите си, докато са уязвими и не се притесняват от спорове, а вместо това подхождат към тях с нагласа за растеж.

Вижте още: Не ходете на семеен терапевт, правете тези 3 упражнения с половинката си вкъщи


                            
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама