Има ли любовта срок на годност?


Има ли любовта срок на годност?
Снимка: iStock

Любовта продължава три години? Или може би седем години? Ами дългогодишните съюзи, в които партньорите и в напреднала възраст се чувстват достатъчно щастливи? Възможно ли е това?

Докога ще бъдем заедно? Малко вероятно е да се намерят влюбени, които не биха се притеснявали от този въпрос. "Бях омъжена два пъти и двата пъти след шестата година се разведохме" - казва 38-годишната Валентина, "Но не губя надежда и вярвам, че ще срещна този, с когото мога да изживея целия си живот".

Какво определя продължителността на връзката? Биологичните закони посочват, че романтичното усещане е мимолетен химичен процес, който продължава около три години. Физическото ни привличане към обекта на страстта е свързано с повишен тестостерон и естроген, любовта - с допамин, норепинефрин и серотонин.

"Химическите процеси, протичащи в мозъка, сякаш ни заслепяват", казва неврологът Люси Винсент. "Не забелязваме недостатъците един на друг, чувстваме цялостност, пълнота и сме емоционално зависими от партньора."

ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА В ГОДИНИТЕ

Силата на това чувство в продължение на милиони години позволява на двойката да остане заедно, както и да отгледа детето си, а след около три години нещата се променят. "Страстта, романтиката и химията със сигурност един ден ще си отидат", коментира антропологът Хелън Фишър, която изследва природата на любовта от близо половин век. "Нашето тяло просто не е пригодено да държи страстта прекалено дълго - това е енергийно много скъпо."

Когато престанем да получаваме "поддържащи" мозъчни сигнали, сякаш се събуждаме: човекът вече не ни се струва неустоим, напротив, изведнъж откриваме много недостатъци в него. Изглежда, че сме били измамени или сме направили грешка в избора си. И тъй като в този момент партньорът изпитва същото нещо, съществува опасност от раздяла. Взаимните упреци, недоволството, конфликтите, всички те подкопават отношенията. И това е само един от рисковите фактори.

Химията сама по себе си не е достатъчна, за да обясни успеха или провала в една връзка. Личният и социален опит има по-малко значение. В крайна сметка съвместното живеене е многостранно.

Двамата си взаимодействат като икономически партньори - те водят съвместна икономика, печелят пари и поддържат социалния статус на двойката. Те също влизат в сексуален контакт, като се приближават телесно и емоционално. Освен това двамата се обединяват на безсъзнателно ниво, когато техните фантазии, тревоги и защитни механизми влизат в диалог. И накрая, всеки от партньорите осъзнава себе си, своята индивидуалност - както в семейството, така и в отношенията с други хора. Всички тези нива образуват сложна система. Но това не трябва да ни плаши. Любовта ще се превърне в уважение, в подкрепа, в приятелство дори.

И само от нас ще зависи колко ще трае любовта. 3 години или цял един живот!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама