Най-често срещаните грешки в отношенията между партньорите


Най-често срещаните грешки в отношенията между партньорите
Снимка: iStock/Guliver

Отношенията, които не се развиват точно така, както бихме искали, могат да бъдат спасени, особено когато чувствата ни са много силни. Обобщавайки своите наблюдения, психологът Паула Пиетромонако и нейните колеги от Университета в Масачузетс определиха най-честите грешки в отношенията между партньорите. И докато последствията от нашите грешки не са достигнали разрушителни размери, ние имаме шанс да ги поправим. 

Приемаме партньора си за даденост

С развитието на отношенията все по-често приемаме присъствието на партньор в живота си за даденост. Знаците за внимание, дадени един на друг в самото начало, изненади и други приятни дреболии постепенно изчезват. Често спираме да забелязваме и оценяваме нашите близки само защото сме свикнали с тях

От една страна, това предполага, че отношенията стават все по-зрели. Но от друга страна, копнежът за красив романтичен период може да засенчи ценното, което всъщност ни държи заедно. В такива моменти е полезно да помислим как би изглеждал животът ни при различен сценарий. Например, без нашия партньор. Тогава ще го оценим и ще разберем, че той не ни е даденост.

Представете си как ще живеете, ако наистина се разделите? Какво ще правите? Ще повлияе ли това на вашето благополучие и на идеите ви за щастливо бъдеще?

Често спираме да забелязваме и оценяваме нашите близки само защото сме свикнали с тях и мислим, че никога няма да ни напуснат. Но ако ние (макар и неволно) предадем безразличието си към партньора, рано или късно той ще започне да търси внимание извън връзката.

ЕТО ТОВА СА ЗНАЦИТЕ, ЧЕ ПОСТЪПВАТЕ КАТО ЕГОИСТ ВЪВ ВРЪЗКАТА СИ

Мислим, че партньорът ще ни напусне

Да бъдеш невнимателен към партньора е лоша идея, но другата крайност е също толкова непродуктивна за отношенията - когато сме твърде привързани към него и мислим само за едно нещо: Обича ли ни? Цени ли връзката ни? Хората, които са твърде зависими от вниманието на друг човек, могат да изплашат половинките си с прекомерната им нужда от любов и внимание.  И дори ако връзката тепърва е започнала да става сериозна и е твърде рано да се говори за задължения, вие сте в състояние сами да определите колко искрен е другият човек с вас.

Игнорирате границите на личното пространство

Съществуващите двойки винаги имат свои собствени тайни и е важно партньорите да уважават това интимно пространство. Ако разкриете някаква тайна на партньора си на външни лица и информацията достигне до него (светът е малък!), той със сигурност ще се почувства предаден. Тези преживявания могат да бъдат дълги и болезнени, затова просто пазете неговите тайни, които е поверил само на вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама