Най-важните признаци, които показват, че това е истинска любов


Най-важните признаци, които показват, че това е истинска любов
Снимка: iStock/Guliver

Любовта, ако е истинска, изобщо не дава спокойствие. Дори когато първоначалната наслада от сливането на душите отшумява, тя, противно на общоприетото схващане, не ни успокоява - тя ни вълнува и разтърсва, мистериозно сплитайки две съдби в един единствен сюжет, който не се поддава на логиката. Ако сте истински влюбени, вие:

Чувствате се истински живи

"Да бъдеш обичан означава да чувстваш, че имаш право да съществуваш", казва философът и писател Жан-Пол Сарт. Любовта ни връща към позицията на дете, уверено в своето всемогъщество, убедено, че ако не съществуваше, светът нямаше да бъде същият. Когато човек е истински влюбен и обичан, той се чувства жив. Няма по-хубаво чувство от това!

Страхувате се да не изгубите любимия човек

Да обичаш означава да се страхуваш. И то постоянно. В своята работа "Недоволството от културата" Фройд го обяснява по този начин: ставаме зависими от другия, защото постоянно се нуждаем от него, за да ни подкрепя в нашето съществуване. Оттук идва и страхът от загуба.

"Любовта означава риск", обяснява Моника Шнайдер, философ и психоаналитик. "Това чувство е замайващо, понякога дори се изкушаваме да го отхвърлим, да го изтласкаме: човек, страхувайки се от силата на любовта си, може да го унищожи или да омаловажи значението му, като се потопи в дела, които ще засилят неговата самодостатъчност. Всичко това ние правим, за да се защитим от плашещата сила на друг човек над нас."

Истинската любов не е бизнес договор и не можем просто така да го скъсаме. Но понякога, страхувайки се да не загубим някого, може да не усетим насладата от любовта.

3 НЕЩА, КОИТО РУШАТ ОТНОШЕНИЯТА НИ

Изпитвате силно привличане към човека

Няма съмнение: да обичаш човек означава да го желаеш. Нещо повече, потвърждава Жан-Жак Московиц: "Физическата близост наистина ни помага да обичаме. Без размяна на ласки в любовта, нещата просто не се получават. В акта на любовта разликата между половете изчезва: двете се сливат заедно".

Но ако желанието отслабва, означава ли това краят на любовта?  Всъщност не! Има щастливи моменти, когато ни е достатъчно, че любимият просто съществува, че е тук до нас. Това също е истинска любов.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама