Защо половинките започват да си приличат след време?


Защо половинките започват да си приличат след време?
Снимка: iStock/Guliver

Всеки познава двойка (или пък няколко), които сякаш изглеждат повече като брат и сестра, отколкото като любовни партньори. Сигурни сме даже, че повечето от вас могат да се сетят и за звездни двойки, които си приличат, като Джесика Алба и Кеш Уорън, например.

Има ли причина двойките да започват да си приличат след известен период от време или това е просто илюзия? Дълги години изследователите се опитват да намерят отговора на този въпрос в науката за привличането. Резултатите са много различни- някои учени се кълнат, че противоположностите привличат, докато други залагат, че именно нашите прилики, а не нашите различия, ни карат да се събираме.

Е, официално проучване от 2010 година от Университета в Мичиган изглежда потвърждава второто - ние желаем това, което е познато и дори в остаряването си се опитваме да изглеждаме като нашите половинки. Психологът Робърт Зайонг работи върху серия от семейни фотографии – първите фотоси са като младоженци и 25 години по-късно. Колкото повече време минава, толкова по-унифицирани стават двойките.

ХАРЕСВАМ ХОРА, КОИТО ЖИВЕЯТ ИЗВЪН КУТИЯТА

Едно от обясненията за резултатите е, че с времето отразяваме изражението на нашите партньори. Нашите мимики и физиономии започват да използват подобни модели въз основа на лицевите мускули. Но има и нещо друго.

Може би за някои двойки поддържането на външния вид и добрата фигура са приоритети. Някои обичат да са по-оформени, други пък не толкова. Съвсем нормално е двама човека да споделят подобен вкус в естетиката. Тези с по-високо самочувствие пък са склонни да търсят собствените си черти в другия човек, просто защото ги възприемат като доста красиви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама