6 косвени, но забележими признака, че ви лъжат


6 косвени, но забележими признака, че ви лъжат
Снимка: iStock/Guliver

Интересното е, че с напредването на възрастта хората лъжат по-малко, защото се притесняват по-малко за чуждото мнение.

Повечето хора са умели измамници и много са способни както на малки, така и на големи лъжи. Лъжата може да се смята като контролен показател за развитие, нещо като ходенето и говоренето.

Експертите вярват, че способността да се лъже често е свързана с чувство на трудност да се поставиш на мястото на някого другиго. Интересното е, че с напредването на възрастта хората лъжат по-малко, тъй като почти не се интересуват ота мнението на околните.

Хората лъжат по много причини: да впечатлят, да скрият лошото поведение, да достигнат финансова печалба, да накарат другите да се смеят, да наранят или да помогнат на някого, да бъдат социално коректни и да избягват наказания или цензура. В някои случаи лъжата става патологична. Според изследванията на Serot, Levine и Booster най-често лъжат тези, които се държат добре. А тези, които не знаят как да лъжат, се опитват да избегнат измамата.

Едно от най-ранните количествени изследвания на лъжата е проведено от социалния психолог Бела Де Пауло. Тя изучава поведението на 147 души на възраст между 18 и 71 години. Те трябваше да запишат в дневник всички лъжи, които са казали през седмицата. Резултатите показват, че измамниците лъжат средно 1-2 пъти на ден и повечето от тези лъжи са били мотивирани от желанието да скрият недостатъците си или да защитят нечии чувства.

Де Пауло заключава, че лъжците са склонни да бъдат екстроверти, които са загрижени за мнението на другите. Те са социални, уверени и привлекателни отвън. Ученият доказа, че тези хора изневеряват, водени от желанието да направят добро впечатление и да ласкаят събеседника.

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ХАРМОНИЧНАТА ВРЪЗКА

Нейното изследване показа, че хората, които лъжат по-често от другите, са по-манипулативни и безотговорни. И също така е сигурна, че „ежедневните лъжи са неразделна част от социалния живот“.

В своето изследване Де Пауло идентифицира два основни типа лъжи: егоистични лъжи и добродушни лъжи. В първия случай измамата освобождава лъжците от срам и подобрява тяхното самочувствие. Във второто, лъжата има за цел да помогне на лъжците да изглеждат или да се чувстват по-добре.

Без съмнение, някои хора лъжат по-добре от други и повечето от нас добре осъзнават способността си да лъжет „добре“. В обикновения живот не можем да принудим нови познати да направят тест с полиграф, но можем да следим проявлението на определени промени в поведението и качествата, които ясно показват неискреността на човека.

Ето 6 признака, които подсказват, че човекът срещу вас ви лъже:

1. Промяна в тона на гласа му

2. Необичайно мигане или трептене

3. Рядко използване на местоимението "аз"

4. Липса на емоционални думи като „болка“ и „гняв“ в речта

5. Неспособност за осъществяване на зрителен контакт по време на говорене, синдром на променящо се око

6. Използване на техники з самоуспокояване: почесване по ушите, триене на врата, изправяне на яката и прикриване на устата

7. Непоследователни жестове или изражения на лицето, които не отговарят на същността на съобщението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама