7 неща, които убиват химията в отношенията и съвети как да си я върнете


7 неща, които убиват химията в отношенията и съвети как да си я върнете
Снимка: istockphoto.com

В началото, когато се влюбим, изпадаме в такава еуфория и щастие, че се пристрастяваме като зависим човек и се нуждаем от все по-големи дози любов. Това не са метафори, а напълно реално състояние на организма, доказано от науката.

Вижте още: 5 навика на жените, които дразнят мъжете

"Виновници" за нашето състояние, освен избраника на сърцето ни и Купидон, са ХОРМОНИТЕ. Когато се влюбим, организмът ни започва да произвежда ударни количества допамин. Според изследвания той действа по същия начин на тялото, както кокаинът. Или иначе казано - ставаме безкрайно щастливи, много по-уверени, нямаме нужда от храна и сън. 

Какво става обаче, когато този хормон лека по лека спре да работи на пълни обороти...? Можем ли да върнем химията в отношенията без химия? Следващите 7 точки ви дават отговора!

1. Липса на емоционална интимност

Без способността да говорите открито за чувствата с партньора си и да споделяте най- големите си уязвимости, химията между вас няма да продължи дълго, след като изчерпате допамина. Връзката с партньора ви трябва да бъде безопасна територия, където да можете да споделяте всичките си копнежи и страхове, за да стигнете емоционално най-близо един до друг.

2. G точката е в ушите

Филмите и телевизията ни учат, че възбудата идва от допира между телата, но всъщност тя идва от допира между душите. Човек се влюбва в това, което чува. Ако се чувствате охладнели в отношенията, опитайте се да си спомните какво беше в началото, когато химията беше силна. Припомнете си какво мислехте за партньора, какво ви говореше той и какво вие на него. Така ще "реанимирате" пеперудите в корема.

3. Рутината е смъртта на страстта

Разбира се, че скапани от работния ден най-чаканото удоволствие е вечерта да легнете на дивана пред телевизора. Но какво се случва с любовта и страстта? По ирония на съдбата най-добрият начин да излезете от блатото на рутината е като започнете да си уреждате срещи със семейния партньор. В началото може да ви изглежда комично и нелепо, но в един момент ще разбере колко добре това се отразява на отношенията ви. Така и двамата ще имате ангажимент един към друг и ще върне някогашното вълнение помежду си.

4. Допир

Обикновено колкото повече прекарва една двойка заедно, толкова по-малко се докосва, а това значително намалява химията. Независимо дали ще държите ръката на партньора, или просто ще го погалите, това ще задейства в мозъка отделянето на хормона окситоцин, който помага за създаването на по-силна емоционална връзка между вас.

5. Признателност и благодарност

Когато усетите, че сте започнали твърде много да съдите и критикувате партньора си, се опитайте да трансформирате всяко гневно чувство в обратното - признателност и благодарност. Преди да заспите вечер си казвайте 5 неща, за които сте благодарни един на друг.

6. Медиуми

Част от кризата в отношенията между двойките е, когато започнат да си въобразяват, че знаят какво мисли и чувства другият. Поддържайте искрата, бъдете любопитни, не спирайте да питате човека до себе си как се чувства и какво мисли.

7. Спираме да опитваме нови неща заедно

Разнообразието е подправката, която държи химията жива. Намерете общо хоби, което харесва и на двама ви и го правете заедно. Това много ще скрепи отношенията ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама