Любовта и сексът през 2022: Оспорване на табутата


Любовта и сексът през 2022: Оспорване на табутата
Снимка: iStock/Guliver

Навлизане на понятия като "небинарен", отърсване от табутата - в годината на големи събития и промени любовта и сексът също се промениха. Начинът, по който мислим за секса и любовта, постоянно се развива, повлиян от културни, политически и глобални събития.

Тази година не беше по-различна. Голяма част от това влияние се разпространяваше най-вече онлайн, особено в общностите от и за тези, които се идентифицират в целия спектър на ЛГБТИК+. Междувременно ефектът от самоанализата, предприет по време на пандемията на COVID-19, продължи да разтърсва по-широкия свят на запознанствата, което доведе до по-целенасочени практики. Хората се замислиха повече за това с кого искат да се срещат и как искат да го правят. През 2022 г. това означаваше, че все повече хора открито се отдалечават от бинарните категории за пол и привличане. Видяхме, че хората разчитат повече на интернет, за да намерят потенциални партньори, за добро и за лошо. А хората, които се запознават, все по-ясно заявяваха, че изследват различни видове взаимоотношения - от солова полиамория (връзка с повече от един човек) до платонични житейски партньорства.

Хората се отдалечават от дългогодишните банализации

В западната култура взаимоотношенията, полът и сексуалността отдавна се определят от бинарни категории. Или една двойка се среща, или не; човек е привлечен от жени или мъже; човек е или жена, или мъж. През последните няколко години обаче тези бинарни понятия непрекъснато се размиват, тъй като все повече хора гледат по различен начин на сексуалната ориентация и половата идентичност. И това бе особено ясно изразено през 2022 г.

Що се отнася до сексуалната ориентация, полът на даден човек стана по-малко значим за много хора, когато търсят партньор. Това важи особено за много представители на поколението Z, които се ориентират в интимните отношения. Това е особено вярно за хората, които се определят като куиър или пансексуални, което означава, че техните романтични и/или сексуални влечения не зависят от пола.

Експертите твърдят, че повишената откритост към небинарните влечения отчасти е свързана с увеличеното представяне в популярните медии - от телевизионни предавания като канадския Schitt's Creek, в който Дан Леви играе пансексуалния Дейвид Роуз, до знаменитости като Джанел Моне, която се идентифицира с пансексуалността.

Тази година не само сексуалната ориентация усети изместване от бинарността. Все повече млади хора (и знаменитости) също се отдръпнаха от бинарните понятия, за да опишат пола си. Определянето като небинарен или флуиден пол позволява на много хора да изразяват себе си по-истински. 

Дори и все повече хора да разчупват сексуалните и половите различия, запознанствата все още могат да бъдат минно поле за тези, които се определят като небинарни. От приложенията за запознанства, които налагат половата бинарност, до партньорите, които принуждават небинарните партньори да влизат в полови роли, не всички части на обществото са наваксали с движението за отхвърляне на бинарните полови норми.

Все по-често оспорваме табутата и традициите във взаимоотношенията

През тази година връзките на младите хора все повече се противопоставят на утвърдените норми. Поколението Z особено силно прегръща сивата зона на запознанствата, като целенасочено влиза в "ситуационни връзки". Тези връзки задоволяват потребностите от близко общуване, интимност и секс, но не са непременно обвързани с дългосрочни цели за връзка - вместо това съществуват някъде между връзката и случайното запознанство.

Като цяло отвореността към много видове нетрадиционни връзки също придоби видимост. Етичната немоногамия е навсякъде в TikTok, често под формата на полиаморни връзки, в които съжителстват повече от двама обвързани романтични и сексуални партньори. След това има отворени връзки, които могат да изглеждат като всичко - от партньори, които се закачат с други двойки, до такива, които имат отделни връзки с други хора извън основното си партньорство. Съществуват и хора, които предпочитат да живеят самостоятелно, като възприемат "соло полиаморен" начин на живот, чрез който живеят сами, но участват в многобройни, отдадени връзки. Други избират да съжителстват с платонични партньори, като създават трайни връзки и дори купуват жилища и планират бъдещето си с близки приятели, а не с любовници.

Въпреки всичко това много табута и митове за връзките са се запазили и вероятно ще продължат да се запазват. Например, срамът на самотниците е силен още от началото на пандемията, когато проучване на услугата за запознанства Match показа, че 52% от самотните възрастни в Обединеното кралство са се срамували от (липсата на) връзка. Хората все още съдят Леонардо ди Каприо и приятелите му за връзките им с голяма възрастова разлика. Междувременно митове като идеята за "привличането на противоположностите" продължават да съществуват, въпреки че често не е така.

Хората се опитват да направят все по-мрачния свят на запознанствата по-добър

Междувременно за тези, които са сами, навигирането в коварните води на приложенията за запознанства все още е трудно.

Безспорно е, че приложенията за запознанства се превърнаха в основния начин за запознанства на по-младите, като съществуват хиляди сайтове за запознанства и 48% от 18-29-годишните в САЩ ги използват. За съжаление, лошото поведение в тези приложения е в изобилие, като се започне от хора, които ги използват, за да изневеряват, или дори тормоз, на който най-често са подложени потребителите от женски пол. Но заради пандемията хората свикнаха да се срещат онлайн като първоначална среща.

Някои спални са "мъртви", а други са в подем

Макар че пандемията даде време на хората да изследват и дори да преосмислят своята сексуалност, тя определено се отрази и на сексуалния живот на хората. Данните от 2021 г. показват, че базираните в САЩ женени двойки съобщават за много проблеми със сексуалното желание през тази година, които често се дължат на изтощение от голямото работно натоварване, проблеми с психичното здраве и финансов стрес.

Тази година научихме, че двойките, родени в началото на хилядолетието, изглежда стигат до отношения без секс по-бързо от по-възрастните - както забеляза базираната в Сан Франциско, САЩ, секс терапевтка Селесте Хиршман. На нейните клиенти двойки са били необходими около 10-15 години, за да спрат да правят секс помежду си. "Сега това отнема от три до пет години", казва тя.

Поколението Z, което има репутацията на хора, които не правят достатъчно секс, всъщност просто се отнася към него по-прагматично. Техният фокус не е да се установят заради самите себе си, а да подредят собствения си живот, преди да си намерят партньор или да мислят за създаване на семейство.

Независимо от вида на секса, който правим, има добри новини. Това, което подобрява сексуалния живот, е положителната нагласа. Може би е време за вземане на новогодишно решение!

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама