6 + 1 начина да бъдем активни вкъщи


6 + 1 начина да бъдем активни вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Йога или пилатес, качване на стълби или онлайн тренировки – начините да останете активни са повече, отколкото очаквате на пръв поглед. Все по-популярни са онлайн тренировките с мобилно приложение. Важно е да изберете такова, зад което стои квалифициран треньор с реален опит.

Наясно съм, че повечето от вас в момента са под огромно напрежение и влизането или оставането във форма не са ваш приоритет. Ставаме свидетели, а много хора и жертви на събития и изпитания, на които отдавна обществото ни не е било подлагано. Това неминуемо събужда у много от нас тревоги, стрес и чувство на безсилие, но истината е, че всички те са продиктувани в голяма степен от собственото ни разбиране за ситуацията и в не малка - на медийното отразяване. 

И макар това, за което ще ви разкажа да не е темата на деня, то безспорно е сред водещите теми в последните няколко десетилетия.

Противно на глобализирането на света и все по-динамичния начин на живот, хората никога не са водили толкова заседнал начин на живот, колкото днес. Според мнозина експерти в областта на здравословния начин на живот, проблемите свързани с обездвижването в последните години изместват тези, свързани със затлъстяването. Накратко, заседяването е новото затлъстяване. Какво можем да направим, за да не се окажем част от тази статистика?

За да останете във форма вкъщи, не се тъпчете!

Разберете едно! Няма спортно занимание, треньор или друга сила на земята, които да ви задържат във форма, ако целодневно поглъщате огромни количества храна. Просто математиката няма да излезе – не само, защото ген. Мутафчийски не я пуска.

Дори да сте активни час или два на ден, вероятността в това време да изгорите повече от 1000 ккал е много малка; ще установите това в следващите редове. Ако за сметка на това, днес консумирате 3 000, дори 4 000 ккал, усилията ви ще бъдат съвсем безпредметни. Или както често казвам на трениращите с мен: „Аз съм с вас в залата около час, останалите 23 часа са ваши и аз няма как да ги компенсирам“.

УМЕРЕНОТО ХРАНЕНЕ

Плюсове:

+ ще допринесе да влезете във форма

+ ще оптимизирате теглото си

+ ще подобри общия ви здравословен статус

Предизвикателства:

- За мнозина ще е трудно да го постигнат, особено в момента

- То е свързано е с известно планиране и консултиране

Йога за вкъщи или във форма с пилатес

Подобен род занимания не изискват голям терен, така че бихте могли да ги практикувате дори спалнята ви да е 10 кв/м. 

Друга полезна страна на този тип занимания, макар и по-интензивно натоварващи като пилатеса, е разтоварването от стреса на ежедневието. Това важи с пълна сила за йогата. Особено при хората, които успяват да медитират, а не да я ползват просто за разтягане.

Осъществяването на този тип занимание онлайн в реално време, без истински професионалист, обаче, е трудно постижимо, заради характера на заниманието. Не на последно място - и заради темперамента на практикуващия!

Занимание, при което в един същи момент трябва да медитирате, в търсене на духовното и нематериалното, а в същото време да сте онлайн е своеобразен еклектизъм, който ни залива от различни „духовни водачи“. Трудно е да си го представиш дори, а още повече – да го осъществиш.

От друга страна за хората, които търсят чисто физическите ползи от йогата като гъвкавост, тонизиране на мускулатурата и разтоварване от стреса – това няма да е пречка. Основен плюс е, че заниманията изискват единствено постелка.

ЙОГА ИЛИ ПИЛАТЕС В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Плюсове

+ изисква минимално пространство

+ не е ограничено от метеорологичните фактори

+ трябват ви само постелка и чифт чорапи/ обувки за пилатес/ йога 

+ развива мускулатурата, повишава мобилността и разтоварва от стреса

Предизвикателства

- Постигането на резултати може да отнеме по-дълго в сравнение с други занимания

- Правилното изпълнение на упражненията, наречени асани, е ключово. Без него рискувате вместо ползи, да си причините травми.

- Няма стандарти и регулации в сертифицирането на треньори по йога. Вероятността да попаднете на хора, които просто са я припознали като кариера на база едноседмичен курс или дългогодишни занимания (второто е за предпочитане) е огромна в сравнение с други сфери като фитнесa, например.

 

Във форма от вкъщи през мобилно приложение? Със сигурност има много плюсове, но трябва да се доверите на квалифициран треньор като Стефан Терзийски (повече за него тук).

ТУК ще научите как да тренирате в дома си и да постигнете добри резултати с помощта на bestefficient.com!

 

Сподели с твоите приятели

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама