3 начина да преодолеем езиковата бариера и да блеснем на интервю


3 начина да преодолеем езиковата бариера и да блеснем на интервю
Снимка: iStock/Guliver

Не една или две приятелки, които имат ниво В2 по езикова рамка, изпитват ужас от интервюто, което знаят, че ще се провежда на език, различен от български. Къде се крият причините за тяхната несигурност?

Когато записваме езиков курс, често не остава време за разговори в претъпканата дву- или тримесечна програма. Ако нямате приятел, който да ви помага или не пътувате често в страните, където се говори езикът, то уменията ви за разговор няма как да се развият. Но, спокойно, можете да си помогнете и сами. Най-важно е да се подготвите и да тренирате своята увереност. На повечето интервюта за работа HR-ите задават идентични въпроси – защо се стремите към позицията, с какво ви привлича дадената компания, защо искате да си смените работата. Подгответе отговорите си предварително и репетирайте пред огледалото. В началото може да ви изглежда глупаво, но наблюдавайки се, вие се виждате "отстрани" и можете да оцените представянето си. Това е едно от упражненията, които презентаторите правят, за да овладеят езика на тялото си и още повече да въздействат върху своята публика.

Ако сте учили чуждия език в училище, но по една или друга причина не практикувате, имайте предвид, че уменията ви закърняват с времето. В такъв случай е добре да подберете няколко серии от любимите си сериали и да ги изгледате няколко пъти само с чуждоезиково аудио. Вслушвайте се не само в думите, но и в интонацията на казаното. След втория път спрете записа и се опитайте да кажете следващата реплика. В началото ще ви е трудно, но го приемете като игра – все пак това е любимият ви сериал. След това започнете да използвате фразите, които сте упражнили в нови ситуации и диалози, които сами си измислите. Например, един познат толкова се впечатли от репликата "to be frank", че сега редовно я използва вместо "to be honest".

Всички сме се сблъсквали с парализиращия страх от това да не ни питат нещо на интервюто, което не разбираме. Но, честно казано, човек борави с определен речников запас, който не изчерпва богатството на който и да е език. Да се сблъскаме с нещо непознато е част от процеса на обучението. При подготовка за сертификатни изпити съветът, който се дава на кандидатите, е: питайте! Трябва да накарате интервюиращия да перифразира въпроса. Има много начина да постигнете това. Можете да помолите да разяснят въпроса, да го повторят, да уточнят и т.н. А, ако вие не се сещате какво да кажете, печелете време! Кажете: не съм мислила по въпроса, но…, може би, ако го премисля ще мога да ви дам по-изчерпателен отговор… и т.н.

Успех!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама