5 кариерни мита, в които трябва да спрете да вярвате


5 кариерни мита, в които трябва да спрете да вярвате
Снимка: iStock

Изборът на кариера е важно решение в живота на всеки човек. В крайна сметка нашето бъдеще е продукт на изборите, които правим. За да можете да вземете това решение, трябва да знаете коя кариера ви подхожда най-добре. Може да преминете през тест за оценка на кариерата, да идентифицирате интересите си, да си поставите цели и дори да имате план за действие. Но всичко това ще се провали, ако не сте в състояние да надмогнете някои митове, които съществуват в нашето общество. Е, стереотипите винаги ще съществуват, но идващите поколения със сигурност са готови да ги разбият. Ето кои.

Вижте още: Защо някои хора получават повишение на работа, а други не

Мит номер 1: Полът има значение

Нашето общество възприема вярването, че определени кариери принадлежат на жените, а други са запазени за мъжете. Сигурно сте чували, че строителното или машинното инженерство е за силния пол, докато лингвистичните науки и храненето са за жените. Е, ние вярваме, че работата вижда само действията, а не кой я върши. Ако имате правилните умения, знания и страст, никога не се ограничавайте. Излезте и преследвайте мечтите си. Можете да станете това, което винаги сте искали да бъдете.

Мит номер 2: Хората на изкуството нямат блестяща кариера

Въпреки че съществуват много различни възможности за кариера, много от нас все още са твърдо убедени, че децата им трябва да бъдат или лекари, или инженери. Това обикновено идва от вековните вярвания, които носим, че да си лекар е благородно, а да си инженер е престижно. Е, замисляли ли сте се някога как щеше да се развие човечеството без изкуства? Без музика, без картини, без литература. Хората вярват, че не могат да имат високодоходна и престижна работа с такова образование, но това просто не е вярно.

Мит номер 3: Парите са най-важни в кариерата

Разбира се, парите са важни – всеки има нужда от тях, за да плати сметките си, да сложи храна на масата и т.н. Но правенето на повече пари не винаги означава, че сте доволни от избора си на кариера. Така че понякога се налага да се направи компромис с първоначалното заплащане в името на удовлетворението, спокойствието и времето.

Мит номер 4: Без диплома = без кариера

Образованието е важно, защото показва, че имате опит в определена област. Но повярвайте ни, дипломата сама по себе си няма значение. Какво ще правите с вашата степен и умения зависи изцяло от вас. Ако притежавате правилните умения да продавате палачинки или луксозна кола, тогава никой не може да ви попречи да станете успешен бизнесмен без диплома. Вашето отношение към живота е по-важно от дипломите ви.

Мит номер 5: Работата трябва да има сигурност

Работата трябва да има определено ниво на сигурност, но това не бива да е фактор, който се намира твърде високо в списъка ви с плюсове и минуси. Човек трябва да има доверие в способностите си и да избере кариерен път, който помага за постигане на кариерната цел, като същевременно ви позволява да използвате пълния си потенциал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама