Защо някои хора получават повишение на работа, а други не


Защо някои хора получават повишение на работа, а други не
Снимка: iStock

Всеки иска да бъде оценен на работното място чрез повишение на заплатата, или длъжността. За да се случи второто обаче, то трябва да има няколко строго определени предпоставки за това:

- Компанията трябва да има позиция, която да запълни.

- Трябва да сте в състояние да заемете тази позиция.

- Трябва да сте най-добрият човек за тази позиция.

- Трябва да изразите интерес и желание да я заемете.

  Така че съвсем логично хората, които получават повишение, са тези, които работят в компании, където се отварят възможности, уверяват се, че са подготвени за тези възможности и правят така, че техните мениджъри да знаят, че искат повече отговорност. Повишението не е непременно хубаво нещо, ако не обичате да сте под светлината на прожекторите. Ето какво трябва да знаете за този процес, преди да завидите на някой свой колега.

  Вижте още: Хитри начини да обновите офис гардероба си, без да харчите лев

  1. Не можете да бъдете повишени в позиция, която не съществува

  Не искайте да бъдете повишени в мениджъри, ако компанията не се нуждае от нов мениджър в момента. Това незабавно ви позиционира като човек, който иска повишение заради самото него без да показва истинско разбиране за това как може да помогне на компанията. Динамичните, развиващи се компании са тези, които генерират нови възможности.

  2. Повишенията не са за награди и наказания

  Вашата компания не е мама или татко, които ще ви дадат сладолед или ще ви изпратят в стаята ви, за да наградят или накажат поведението ви. Компанията има нужда от извършване на определени неща и вие трябва да работите, за да стигнете до позиция, в която можете да помогнете още и още. Не вярвайте, че „влагането на вашето време“ автоматично ви прави най-добрият човек за свободната позиция.

  3. Не е достатъчно просто да сте „квалифицирани“

  Трябва да сте най-квалифицираните както сред другите вътрешни кандидати за позицията, така и сред външните кандидати, които биха могли да влязат чрез търсене. Мислете за вашата компания като за спортен отбор. Възможността да вкарате гол от 20 метра може да ви направи „квалифицирани“, но все пак ще загубите от другия, който може да вкара от 30 метра. Бъдете човекът, който може да вкара от 30 метра!

  4. Повишението е промяна в длъжностната характеристика

  Не получавате повишение, след което се връщате веднага на старата си работа с по-високо заплащане. Отивате на нова работа. Знаете ли каква е тази нова работа? Готовите ли сте да го направите?

  5. Повишенията са за бъдещето, а бонусите за миналото

  Можете да сте се трудили 80 часа седмично през цялата си кариера, но това не означава, че „заслужавате“ повишение до позиция, на която няма да сте добри. Ако сте преизпълнили задачите си, най-вероятно ще получите добър бонус, но ако нямате лидерски качества – повишението няма как да е ваше.

  Етикети:
  Iwoman.bg

  Още по темата


  Още от Кариера


  Реклама

  Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

  М.Анджело

  Най-четени | Най-нови


  виж всички виж всички
  Реклама