Трите водещи тенденции на работното място през 2023


Трите водещи тенденции на работното място през 2023
Снимка: iStock

Няма съмнение, че 2022 г. беше година на преобръщане на стереотипи, що се отнася до постоянно развиващото се работно място. Станахме свидетели на увеличаване на тенденцията към дистанционна работа, инфлация, съкращения, а сега и на прогнози за вероятна рецесия. За служителите това ще означава, че ще искат повишения, бонуси или дори ще търсят позиции с по-високи заплати, които да им помогнат да се справят с нарастващите цени.

От страна на работодателите дейностите по набиране и задържане на персонал ще заемат централно място, тъй като работниците продължават да имат лостове за влияние в условията на свит пазар на труда.

В съчетание с необходимостта от по-нататъшни технологични иновации и необходимостта компаниите да отдават приоритет на благосъстоянието на служителите, 2023 г. обещава да бъде година, изпълнена с предизвикателства и възможности. И така, кои са най-влиятелните тенденции на работното място за 2023 г.?

Увеличение на обезщетенията

Днешната работна сила иска да се чувства както оценена, така и адекватно компенсирана за времето, работата и усилията, които влага в компанията, и сега очаква годишни планирани повишения, повишения на разходите за живот и други корекции, свързани с инфлацията, както и бонуси в отговор на изключителна работа. Работниците очакват от работодателите си да предлагат по-достъпни здравни осигуровки, както и инструменти и програми, насочени към укрепване на финансовото им благосъстояние.

И макар че повечето работници очакват от компаниите си да подобрят традиционните придобивки (като например пенсиите), те търсят и нови предложения, като например достъп до лечение на безплодие, застраховка за домашни любимци, спестовен фонд за спешни случаи, помощ при ипотечни кредити или дори заплащане в криптовалута.

Като се има предвид продължаващата криза с таланти на пазара на труда, не е изненадващо, че много големи работодатели се обръщат към всеобхватни и щедри пакети с придобивки, за да привлекат и задържат най-добрите таланти.

Международните компании като Siemens се целят високо за най-добрите таланти с конкурентно възнаграждение (заплата и бонуси), незабавно пенсионно осигуряване от работодателя и опции за акции. Компанията предлага и атрактивни придобивки като медицинско, стоматологично и рецептурно покритие от първия ден на работа. Тези, които се стремят към кариерно развитие и възходяща мобилност, трябва да имат предвид, че Siemens предоставя програми за образование и възстановяване на разходи за обучение, както и насърчава вътрешното повишение и пътищата за растеж.

Гъвкавостта е от ключово значение

Концепцията за баланс между професионалния и личния живот отдавна е цел за милиони професионалисти. През 2023 г. все повече кандидати ще търсят компании, които насърчават интегрирането на професионалния и личния живот: възможността да се работи почасово, когато е подходящо, и да се поемат лични отговорности, когато е необходимо.

Цели 75% от работещите в световен мащаб смятат, че работата от разстояние е новото нормално явление. Просто ползите за живота им (например липсата на време за придвижване до работното място) далеч надхвърлят отрицателните аспекти, като липсата на връзка с колегите. В условията на рецесия, която заплашва да увеличи допълнително разходите за живот, работниците не искат да харчат допълнителни пари за гориво и сутрешно лате. Проучванията и статистическите данни показват, че надомната, дистанционната и хибридната работа са далеч от това да останат само във времената на локдауна и пандемията, а ще се превърнат в стандарт.

Заедно с ежедневното пътуване до работа, 2023 г. може да е годината, в която ще се сбогуваме с петдневната работна седмица. През 2022 г. повече от 3300 работници в 70 британски компании започнаха да работят на четиридневна работна седмица без загуба на заплащане в най-голямото в света изпитание на новия модел на работа. Този брой ще нарасне през 2023 г., като вероятно ще станем свидетели на това как все повече компании ще приемат разпоредби за гъвкаво работно време, позволяващи на служителите да съчетават родителските си задължения, както и възможностите за образование с работата си.

Компаниите, предлагащи четиридневна работна седмица или по-кратко работно време, ще имат отлични шансове да се конкурират за първия избор на най-добрите новобранци, дори срещу компании с по-изгодни пакети за възнаграждение. Водещи в областта на бъдещите работни места са френски компании като Deezer (втората по големина независима компания за стрийминг на музика в света), които в момента предлагат свободни позиции за инженери, дизайнери и анализатори. Deezer се гордее особено много със своята международна и страстна работна сила. Освен очакваните придобивки като здравна застраховка и субсидии за транспорт, компанията предлага членство във фитнес зала, надбавки за спорт, пътувания и културни събития и, което е най-хубавото, е напълно отдадена на политиката за хибридна дистанционна работа.

Щастието има значение

Благополучието е нещо повече от модна дума тази година. Благосъстоянието на служителите е свързано с това как работата - задълженията, очакванията, нивото на стрес и средата - влияе на цялостното здраве и щастие.

Рискът от прегаряне остава висок. Проучване на Korn Ferry показва, че 89% от служителите по света твърдят, че са преживели прегаряне през последните две години, а 80% казват, че сега са по-преуморени, отколкото преди пандемията.

Работодателите ще трябва да инвестират в редица мерки за противодействие: подобрено планиране на работната сила, за да се предвиди по-добре какви умения са необходими; по-добро заплащане на час и/или гъвкави графици (включително допълнителни почивки за презареждане); инструменти и техники за психично здраве и благополучие и разширяване на подкрепата за групите, които може да са напуснали работа, в опит да ги привлекат обратно.

Компаниите също така ще трябва да помогнат за подобряване на честотата на комуникацията, да се обърнат към общите социални интереси на служителите и да ги подкрепят, както и да определят начини за по-честа връзка между личния и дистанционния персонал, за да стимулират чувството за интеграция и принадлежност.

Няма универсален подход към благосъстоянието на служителите и това, което работи за един бизнес, може да не работи за друг.

Експертите са единодушни, че работодателите, които могат активно да инвестират в редица програми за уелнес, за да отговорят на различните нужди, ще получат дългосрочни ползи от по-щастлива, по-здрава и по-ангажирана работна сила. Водещи в областта на уелнес придобивките са прогресивни компании като технологичната компания Multiverse, която в момента предлага интересни възможности за работа в Европа. Ангажиментът на Multiverse към благосъстоянието на служителите включва частна медицинска застраховка с Bupa, схема за пари за медицински услуги, застраховка "Живот" и достъп до Spill - универсална помощ за психично здраве. Компанията насърчава редовните социални събития на екипа за интеграция на служителите, а свободното време включва 27 дни отпуск плюс 6 допълнителни почивни дни. Компанията предлага също така отпуск за служителите и техните семейства по болест, нещастен случай и краткосрочна нетрудоспособност.

Докато работещият свят продължава да се развива през 2023 г., ясно е, че за служителите е все по-належащо да се намери подходящия вариант, тъй като приоритетите им в работата и живота се променят.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама