5 неща, които трябва да знаете за повишението на работа


5 неща, които трябва да знаете за повишението на работа
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които получават повишение, са тези, които имат способността да променят компании, които не спират да се развиват и които непрекъснато подсещат, че искат повече отговорност. Повишението не е непременно хубаво нещо, особено ако не обичате да сте под светлината на прожекторите. Ето какво трябва да знаете за този процес, преди да завидите на своята колежка, която ще бъде повишена през новата година.

1. Не можете да бъдете повишени в позиция, която не съществува

Не искайте да бъдете повишени в мениджъри, ако компанията не се нуждае от нов мениджър в момента. Това незабавно ви позиционира като човек, който иска повишение заради самото него без да показва истинско разбиране за това как може да помогне на компанията. Динамичните, развиващи се компании са тези, които генерират нови възможности.

2. Повишенията не са за награди и наказания

Вашата компания не е мама или татко, които ще ви дадат сладолед или ще ви изпратят в стаята ви, за да наградят или накажат поведението ви. Компанията има нужда от извършване на определени неща и вие трябва да работите, за да стигнете до позиция, в която можете да помогнете още и още. Не вярвайте, че „влагането на вашето време“ автоматично ви прави най-добрият човек за свободната позиция.

3. Не е достатъчно просто да сте „квалифицирани“

Трябва да сте най-квалифицираните както сред другите вътрешни кандидати за позицията, така и сред външните кандидати, които биха могли да влязат чрез търсене. Мислете за вашата компания като за спортен отбор. Възможността да вкарате гол от 20 метра може да ви направи „квалифицирани“, но все пак ще загубите от другия, който може да вкара от 30 метра. Бъдете човекът, който може да вкара от 30 метра!

4. Повишението е промяна в длъжностната характеристика

Не получавате повишение, след което се връщате веднага на старата си работа с по-високо заплащане. Отивате на нова работа. Знаете ли каква е тази нова работа? Готовите ли сте да го направите?

5. Повишенията са за бъдещето, а бонусите за миналото

Можете да сте се трудили 80 часа седмично през цялата си кариера, но това не означава, че „заслужавате“ повишение до позиция, на която няма да сте добри. Ако сте преизпълнили задачите си, най-вероятно ще получите добър бонус, но ако нямате лидерски качества – повишението няма как да е ваше.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама