6 грешки при поставянето на цели


6 грешки при поставянето на цели
Снимка: iStock/Guliver

Всички искаме да подобряваме начина си на живот и да постигаме успехи. Пътят към това се извървява чрез поставянето и осъществяването на цели. Има обаче някои сериозни грешки, които повечето хора допускат при определянето на целите си, пише Lifehack. Избягвайте ги, за да не паднете в капана на разочарованието.

1. Мислите в тесни граници.

Много от нас се фокусират върху това, което искат, а не върху това защо го искат. Ако се съсредоточите върху второто, ще станете по-гъвкави и дейни в постигането на целта.

2. Вярвате, че целите ще ви донесат щастие.

Не залагайте цялото си щастие на реализацията на една цел. Идеята е да сте щастливи в процеса на осъществяване. Ако не сте, успехът накрая няма да ви донесе удовлетворение.

3. Прекалено много цели.

Няма нищо лошо човек да е амбициозен, но ако се захванете с много неща едновременно, няма да завършите никое. Отмятайте по една цел за определено време и тогава пристъпвайте към следващата. А и при целите качеството е по-важно от количеството.

4. Не си изграждате стратегии.

За постигането на дадена цел ви трябват две неща – добра стратегия и правилната мисловна нагласа. Действията ни зависят от перспективата, през която гледаме на нещата. Планът ви трябва да предвижда евентуални рискове и предизвикателства – така ще сте по-подготвени да реагирате при изненадващи развития.

5. Поставяте летвата ниско.

Когато се чувстваме неуверени, си поставяме твърде лесни цели. Така обаче никога не постигаме наистина значими неща. Не снишавайте стандартите си, мечтайте смело.

6. Нереалистични очаквания.

Ако не си дадете достатъчно време за постигане на целта, това може да ви накара да се чувствате разочаровани, че не напредвате бързо и в крайна сметка да ви откаже. Бъдете толерантни към самите себе си, не си създавайте ненужно напрежение.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама
Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама