6 трика за пестене на пари по време на инфлация


6 трика за пестене на пари по време на инфлация
Снимка: iStock/Guliver

Да се осмелиш да съществуваш през 2022 е наистина скъпо удоволствие. Няма начин вече да не сте забелязали тревожната тенденция - всичко от любимото кафе до разходите за гориво и сметките за отопление скочиха като цена. Уви, връзките на портмонето стават все по-стегнати с всеки изминал ден и това е всеобщ проблем.

Инфлацията е на най-високото си ниво от три десетилетия, което означава, че цената на стоките и услугите се е повишила драстично, а заплатите на много хора са останали същите. Най-ефективният начин да смекчите удара е да увеличите доходите си, но ако не можете да направите това, пестенето е следващото най-добро нещо.

Задайте разумен бюджет

Преди да започнете да спестявате пари, трябва да разгледате добре финансите си. Въпреки че много от нас се страхуват от тази задача, по-добре е да се сблъскате с нея с широко отворени очи. Разгледайте вашите банкови извлечения и приложения за пари, за да видите къде точно отиват парите ви. Можете да намерите абонаменти, за които напълно сте забравили и които не използвате много често.

4 ЧЕРВЕНИ ФЛАГА, ЗА КОИТО ДА ВНИМАВАТЕ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА

Когато направите това, следващата стъпка е да започнете да разделяте доходите си. Отбележете колко пари изкарвате всеки месец спрямо сумата, която харчите. След това разделете разходите си на категории като „сметки“, „транспорт“ и „забавление”. Не правете грешката да премахнете всички разходи за забавление, защото това няма да направи бюджета управляем или устойчив, а ще го „забави” за един-два месеца.

Спрете да изхвърляте храна

Мислите да изхвърлите нещо, защото е остаряло? Първо проверете опаковката. Ако на етикета пише „използвайте преди“, това означава, че датата е по-скоро препоръка, отколкото правило. Разбира се, продуктът може да не е толкова свеж или вкусен след тази дата, но стига да мирише добре и да е в приличен вид ще ви свърши работа. Имате омекнали тиквички? Добавете два картофа и воала – пролетна крем супа от тиквички!

Замразете остатъците си

Докато сме на темата за храната, ето един бърз съвет, който всеки трябва да използва. Ако случайно правите големи порции, когато готвите, не забравяйте да замразите остатъците. Използвайте контейнер за съхранение на храна и приберете в камерата. Пълнени чушки, мусака и разни гювечетата често могат да бъдат приготвени на едро доста евтино и замразени за по-късно.

Подобрете горивната си ефективност

Разбира се, едно от най-тревожните поскъпвания е при горивата. За да направите колата си по-икономична, дръжте под око налягането в гумите, защото твърде меките гуми изразходват повече гориво. Избягвайте също така бързото ускорение, рязкото спиране и твърде честото престрояване. Разбира се, ако карате до работа всеки ден, вижте дали има колеги, приятели или съседи, които се нуждаят от транспорт и са готови да разделят разходите за гориво.

Общувайте в собствения си дом

Яденето навън и дори обикновената поръчка на храна е скъпо удоволствие. Ако често посещавате ресторанти и барове с приятели, предложете вечерни партита у дома. Помолете всички да донесат домашно приготвено ястие или бутилка вино. Цената на живот се покачва за всички, така че вашите приятели може също да търсят начини да спестят пари.

Пазарувайте по меню, а не по промоции

Намаленията, купоните и промоциите имат едно общо нещо: искат да харчите повече пари. Може да си мислите, че получавате сделка, но отделете малко време, за да помислите дали наистина имате нужда от даденото нещо в момента или в близката седмица. Не се презапасявайте с продукти „за всеки случай”. Шансът да забравите за тях и да ги хвърлите след месец са огромни. Вместо това направете примерно седмично меню и пазарувайте по него.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама