Професиите на бъдещето


Професиите на бъдещето
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте амбициозен млад човек, който си търси работа с перспектива за бъдещо развитие (както вашето лично, така и на самата професия), то тогава е добре да видите какви са тенденциите на трудовия пазар. Вярно е, че технологиите бързо изместват голяма част от дейностите, които доскоро са били вършени от хора, но също така е вярно, че автоматизацията води и до появата на съвсем нови професии. Тези 7 професии със сигурност ще са много търсени в следващите поне десет години, пише Business Insider.

1. Невро-имплантологични техници. Справянето с проблемите на мозъка е трудна работа само по себе си, но поставянето на импланти в тях е още по-сложна задача. Медицината вече има нужда не само от хирурзи, но и от технически грамотни хора, които могат да подсилват мозъчната дейността с помощта на технологиите, да правят резервни копия на мозъчни данни и след това да интерпретират тези данни в реално време 

2. Човек, който да поддържа технологиите в „умния" ви дом. Интернет на нещата се превръща в мегатенденция в последно време. Скоро, когато всичко в дома ни ще бъде свързано с мрежата и ще можем да управляваме домакинството си от разстояние, ще се появи нуждата от хора, които да свържат и синхронизират работата на уредите в дома ви.

3. Дизайнери на виртуална реалност. Управлението на виртуалната реалност е истинско предизвикателство и никой все още не е съвсем наясно как точно ще се развие и функционира тази технология. Сигурно е обаче, че в бъдеще ще има нужда от дизайнери в тази област, които да направят виртуалната реалност достъпна за всички.

4. Професори на свободна практика. Висшето образование, което познаваме днес, е на път да умре – не в буквалния, но в преносния смисъл със сигурност. Професори, търсещи по-голяма академична свобода, започват да предлагат услугите си като преподаватели онлайн. Технологиите улесняват този процес максимално, а и така всеки, който пожелае, може да се възползва, плащайки значително по-малко от стойността на университетските такси.

ПРОЧЕТЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама