Дневниците на принцесата: Модната икона на Катар


Дневниците на принцесата: Модната икона на Катар

Мислите си, че принцесите живеят само в детските приказки? Те съществуват наистина и още как!В поредицата ни „Дневниците на принцесата“ ще ви убедим, че нито Пепеляшка, нито Бел са литературни образи без еквивалент в модерния свят. Всяка седмица ще ви срещаме отблизо с някоя съвременна принцеса. Започваме нашата аристократична поредица със статия, посветена на Шейха Моза – най-модерната и влиятелна жена в арабския свят.

Втората съпруга на бившия емир на Катар се превръща в една от най-влиятелните личности в света и то в онази част от него, където нежният пол няма почти никакви права. Цялото име на дамата е Шейха Моза бин Насер ал Миснед. Тя е втората съпруга на Хамад бин Калифа ал Тани, като от него тя има 7 деца. Нейно Величество е сред най-стилните жени на планетата, посланик на добра воля, „боец” за правата на жените в страната ѝ и реформатор в областта на образованието.

Шейха Моза е изключително добър пример за еманципацията на жената в арабския свят и доказал се дипломат. Има пръст дори в освобождаването на българските медици в Либия. Преди да отиде в Либия и да уговори условията за свободата им, съпругата на френския президент Сесилия Саркози се срещна на четири очи именно с шейха Моза.

Тя е дипломиран бакалавър по психология от Катарския университет. Списание Forbes поставя Шейха Моза в списъка със 100-те най-влиятелни жени в света, благодарение на огромното си влияние върху собствения съпруг.

Историята на живота ѝ е напълно в духа на ориенталските приказки. На 18-годишна възраст Моза се запознава с бъдещия шейх, но не бърза да се омъжи за него. Чак след като приключва с висшето си образование, красивата арабка решава да минат под венчилото. През първите години от брачния живот Моза, която е наречена „Сивият кардинал“ на Персийския залив, се отдава на децата си.

Ситуацията се променя през 1995 г, когато съпругът ѝ прави безкръвен преврат и поема властта, след като сваля баща си от престола. Тя се заема с организирането на хуманитарни и благотворителни програми и все повече се появява в обществото в зашеметяващи тоалети на водещите световни модни къщи. Моза носи и панталони, и рокли, подчертаващи изящната ѝ фигура.

Дизайнерите започват да се избиват да ѝ предлагат дрехите си, защото разбират, че всички погледи са насочени към нея като новото лице на жените от арабския свят. В родината ѝ жените носят бурки, забрадки или никаб (покриват цялото лице и имат само тесен процеп за очите), но шейха Моза почита традицията само с тюрбан, съчетан безупречно с останалата част от облеклото ѝ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама