Доказано: Самоуверените и нахакани жени имат по-успешни кариери


Доказано: Самоуверените и нахакани жени имат по-успешни кариери
Снимка: iStock

Макар феминизмът да е широко застъпен в днешното общество, всички знаем, че светът на бизнеса все още се управлява от мъжете. Една от причините за това е следната.

Множество изследвания показват, че жените се извиняват много по-често от мъжете - дори когато не са направили нищо нередно. Сега обаче ново проучване показва, че поне на работното място те се извиняват погрешно.

Според изследване на учени от Университета в Аризона извинението по самоуверен, типично мъжки начин носи повече успех за жените в службата, съобщава Мейл онлайн.

Вижте още: 6 неща, които емоционално интелигентните хора НЕ казват на работа

В поредица от четири проучвания изследователите са помолили 800 участници от мъжки и женски пол да оценят серия от различни писмени извинения, написани от реални хора. Участниците са били помолени да преценят доколко искрено според тях е извинението и дали то би ги накарало да работят повече или по-малко с извиняващия се.

Американските учени установили, че жените, които са използвали по-самоуверен, „мъжки“ език, са били оценени по-високо. Самоуверените, нахакани извинения от жени получавали повече „харесвания“ и положителни коментари от потребителите на Туитър.

Д-р Сара Дойл, автор на изследването и професор в катедрата по мениджмънт и организации в Университета на Аризона, каза: „Установихме, че жените, поднасящи извинения в мъжки стил, са извлекли полза, защото са били възприемани като по-компетентни“.

Участниците са разпределени на случаен принцип в групи, класифицирани според това дали счетоводителят е поднесъл стереотипно мъжко или женско извинение. След това участниците са помолени да оценят доколко е вероятно да продължат да работят със счетоводителя.

Изследователите установили, че участниците са по-склонни да продължат да използват услугите на счетоводителка, която е поднесла типично мъжко извинение. Интересно е, че разчупването на половите стереотипи се оказва също толкова полезно и за мъжете.

Представителите на силния пол, които са се извинили "по женски", са били с осем процента по-ефективни.

Мъжете, поднасящи извинения със стереотипно женски език, са били възприемани като хора с по-голяма междуличностна чувствителност, което е повишило усещането за тяхната добронамереност или топлота, казват авторите на изследването.

Д-р Дойл обясни: „Важно е да се спомене, че не установихме мъжете и жените да са „наказани“ за поднасяне на стереотипно извинение. По-скоро те имат полза от това да поднесат контра-стереотипно извинение“.

Следователно, всяко извинение е по-добро от липсата на извинение, казват учените в заключение.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама