6 неща, които емоционално интелигентните хора НЕ казват на работа


6 неща, които емоционално интелигентните хора НЕ казват на работа
Снимка: iStock

Забелязвали ли сте някога как някои хора на работа изглежда просто се разбират с всички? Те винаги знаят какво да кажат и кога да го кажат. Mогат да се справят с трудни ситуации, без да губят самообладание. Това не е магия – това е нещо, наречено eмоционална интелигентност.

Емоционално интелигентните хора са наистина добри в разбирането на собствените си чувства, както и на другите хора. Те използват тази суперсила, за да вземат интелигентни решения и да изграждат силни взаимоотношения на работното място.

Но това, което е наистина интересно е, че те не само са добри в това да знаят какво да кажат, но също така са експерти в това да знаят какво НЕ трябва да изричат.

1. "Това не е моя работа"

Всички сме го чували и много вероятно всички сме го казвали. Но емоционално интелигентните хора избягват тази фраза.

Не че са готови да се натоварят с всяка задача, която им се изпречи, но разбират силата на показването на гъвкавост и екипно ориентирано мислене.

Вместо да прехвърлят отговорността, те са по-склонни да кажат нещо от рода на: "Мисля, че тази задача би била по-подходяща за (името на колегата) поради техния опит в тази област, но ще се радвам да помогна, ако е необходимо".

По този начин те не отказват директно задачата, а предлагат по-ефективен начин да я свършите. Този подход показва разбиране, сътрудничество и желание да се допринесе за цялостния успех. И нека си признаем – кой не би искал такъв колега?

Вижте още: 6 мощни начина да развиете самодисциплина

2. "Нали ти казах"

Може да е изкушаващо да кажете тези думи, особено когато сте доказали, че сте прави в дадена ситуация.

Емоционално интелигентните хора обаче устояват на това желание, защото знаят, че не е от полза за никого.

Може да изглежда дребнаво и снизходително, като нито едно от двете не е полезно за изграждането на силни взаимоотношения на работното място.

Вместо това те могат да кажат: "Радвам се, че научихме нещо от тази ситуация" или "Нека приемем това като възможност да се подобрим следващия път".

Правейки това, те поставят фокуса върху растежа и ученето, вместо да се спират на грешката. Този подход насърчава положителна среда и непредубедеността в бъдещи дискусии.

3. "Не съм виновен"

Това може да е трудно за преглъщане. Никой не обича да признава, че е направил грешка, особено на работа, където се чувства, че професионалната му репутация е на карта.

Емоционално интелигентните хора не се свенят да поемат отговорност. Те разбират, че всеки прави грешки и това, което е по-важно от приписването на вината, е да се учат от тези грешки, за да подобрят бъдещата си работа.

4. "Нямам време за това"

Всички сме се чувствали претоварени и изтощени по време на работа. Но изричането на "Нямам време за това" може да изглежда пренебрежително и неуважително, особено ако човекът, с когото говорите, цени задачата или темата.

Емоционално интелигентните хора подхождат към това по различен начин. Те може да кажат: "В момента съм доста затрупан, но нека намерим подходящо време и за двама ни, за да обсъдим това", което изразява уважение към нуждите на другия човек, като същевременно признава собственото им натоварване.

Така че следващия път, когато ви се прииска да кажете: "Нямам време за това", помислете дали да го преформулирате и вижте как ще промени гледната ви точка.

Вижте още: Как да си поискате повишение и да го получите

5. "Това е невъзможно"

Работното място често може да ни изправи пред предизвикателни ситуации, които изглеждат непреодолими.

Емоционално интелигентните хора обаче избягват да казват "Това е невъзможно", защото разбират, че това може да обезсърчи другите и да създаде негативна атмосфера.

Вместо това те могат да кажат нещо като: "Това наистина е трудно предизвикателство, но нека се опитаме да намерим начин да го преодолеем". Подобен подход може да вдъхне надежда и да мотивира екипа да мисли креативно и нестандартно.

Както е казал Нелсън Мандела: "Винаги изглежда невъзможно, докато не стане". Емоционално интелигентните хора наистина въплъщават този дух. Те признават, че насърчаването на усещането за възможност, а не за невъзможност, може да има дълбоко въздействие върху морала и производителността на екипа.

6. "Нямам нужда от помощ"

Казването на "Нямам нужда от помощ" понякога може да изглежда пренебрежително или дори арогантно.

Емоционално интелигентните хора не се страхуват да приемат помощ, когато е необходима. Те разбират, че това не е признак на слабост, а на сила. Знаят силата на екипната работа и са достатъчно скромни, за да признаят, че не могат да направят всичко сами.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама