Ето как да разберете, че вашата работа разрушава психиката ви


Ето как да разберете, че вашата работа разрушава психиката ви
Снимка: iStock

Във всяка работа има трудни моменти, които не ни влияят добре. Особено когато се гонят срокове или шефът е решил да ви затрупа с много задачи. Това са едни от причините за тежките моменти в работата. Ако това се случва от време на време, тогава е нормално. Но ако се сблъскате с тежък стрес всеки ден и отивате на работа без желание, тогава значи имате проблем.

Това не само ви изчерпва физически, но също така може значително да повлияе на психичното ви здраве. Постоянният стрес причинява тревожност и депресия, както и редица други психични заболявания. И така, какви фактори правят ситуацията непоносима и в какви случаи трябва сериозно да помислите за нова работа?

Постоянна критика

Постоянната критика и избягването на обратна връзка всъщност е тормоз. Понякога това може да се изразява в лоши погледи, говорене зад гърба ви или директни обиди. Разбира се, че е вредно да се работи в такава среда. Нормално е да искате да смените работата и то възможно по-скоро.

Вашето мнение се игнорира или по-лошо, изобщо не го вземат под внимание

В една нездравословна работна среда, само мненията на избрани се ценят и мнението на всеки друг се игнорира. Може би шефовете и „харесваните“ колеги наистина вярват, че са по-интелигентни от всички останали. Каквато и да е причината, не е нужно да чувстват ежедневен дискомфорт. Вие имате качества, които трябва да бъдат оценени, а не да ви подценяват.

Няма отговорност за управлението

Ако никой не контролира вашите лидери и те не слушат идеите ви, бъдете внимателни. Те могат и ще правят каквото си поискат, и няма да има кой да се оплаква от несправедливостта. В допълнение, това управление застрашава професионалното ви израстване.

Неразбираеми политики и очаквания

Във всяка работна група трябва да има ясна структура и разпределение на отговорностите. В противен случай ще има хаос на работното място, който ще създаде напрежение и за вас.

Постоянна смяна на персонала

Не е изненадващо, че има постоянна смяна на персонал  в силно токсична работна среда. Хората си тръгват, защото не се чувстват оценени или не им се дава възможност за израстване.  Служителите могат да бъдат уволнени и за неспазване на произволни "правила".

5 НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА КАЗВАТЕ, КОГАТО ИСКАТЕ ПОВИШЕНИЕ

Секретност и мълчание

Разбира се, винаги има нещо в работата, което не трябва да знаеш, и това е добре. Проблемът е непрозрачността на вземането на решения. "Защо уволни този човек? Той наруши политиката. Каква политика? Не можем да ви кажем. Откъде да знам, че правя нещо нередно? Не се притеснявайте, ще ви кажем ". Но дали наистина ще ви кажат, след като вече са скрили някои неща от вас? С този вид потайнственост, никога не знаете какво става и не ви се дава необходимата информация, за да си върши работата правилно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама