Ето как хибридната работа влияе върху жените


Ето как хибридната работа влияе върху жените
Снимка: iStock

Широкото разпространение на хибридния модел на работа отвори вратата за жени да кандидатстват за ръководни позиции в своите компании, според нов доклад, публикуван преди Международния ден на жената.

Докладът на IWG от 2024 г. Ускоряване на равенството: Жените на хибридното работно място, базиран на изследване сред повече от 1000 хибридни служителки, установи, че гъвкавостта на хибридната работа е позволила на повече от половината от тях (53%) да търсят повишения или да кандидатстват за по-високи позиции, което е окуражителен ход за напредък на равенството, като процентът при жените от малцинствен произход нараства до повече от три на всеки пет (61%). За почти три четвърти (73%) от жените в малцинствените групи хибридната работа е открила нови възможности, които иначе не биха имали.

Още от резултатите

Две трети (67%) отбелязват, че хибридната работа, която подкрепя редица от целите на ООН за устойчиво развитие, включително напредъка на равенството между половете и здравеопазването, дискриминацията и икономическия растеж, е помогнала за изравняване на условията за кариерно развитие, докато 70% смятат, че хибридната работа е направила работата им по-приобщаваща. Данните обхващат жени, които са част от поне една малцинствена група, включително тези, които се идентифицират като LGBTQIA+, хора с увреждания или идващи от етнически малцинствен произход.

Девет от 10 (86%) от жените с двигателни увреждания (78%) споделят, че хибридният модел на работа им е предоставил повече възможности за офисни длъжности, докато 61% са съгласни, че е направил работата им по-приобщаваща.

Вижте още: 4 навика за по-добра продуктивност на работа

За преобладаващото мнозинство от жени (89%) хибридната работа също е спомогнала за постигането на по-добър баланс между служебни отговорности и семейни ангажименти, благодарение на това, че хибридната работа ускорява създаването на повече 15-минутни градове, което им позволява да работят по-близо до дома. Жените спестяват ценно време при дългите си пътувания до работното място и в резултат на това над една трета (38%) казват, че хибридната работа им е дала повече време да преследват личните си страсти извън кариерата.

В резултат на това докладът показва, че все по-голям брой жени вземат важни кариерни решения - като смяна на работа или индустрия - мотивирани от хибридните работни възможности и по-добрия баланс между професионалния и личен живот, които те предлагат.

В стремежа си към гъвкави условия на работа, много жени сменят секторите като цяло, като две от всеки пет (43%) споделят, че хибридната работа им е позволила да се преместят в нова индустрия. Жените от малцинствените групи съобщават, че това кариерно израстване се дължи на хибридната работа, която им позволява да бъдат по-продуктивни и ефективни (44%), като им помага да научат повече за други роли в тяхната компания (49%) и повишава тяхната видимост пред висшето ръководство (32%).

Вижте още: 5 знака, че работите това, за което сте родени

От жените, които са споделили, че страдат от психично заболяване, три от 10 (27%) са имали подобрение на психичното здраве в резултат на работа по хибриден модел, като 70% са съгласни, че в резултат от хибридната работа, траекторията им на кариерно израстване се е повлияла положително.

Допълнителните предимства включват спестени разходи за пътуване до работното място (38%) и повишена производителност (24%), като 7% дори споделят, че хибридната работа им е позволила да си вземат домашен любимец.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама