Грешки, които допуска почти всеки лидер


Грешки, които допуска почти всеки лидер
Снимка: iStock/Guliver

Добрият ръководител има ясна визия за бъдещето и може да мотивира и вдъхновява подчинените си. Човек не се ражда лидер, а става такъв чрез непрестанно учене, усъвършенстване и практика. Почти всеки на висока позиция обаче се сблъсква с няколко проблема, пише Lifehack. Ето кои са те и как да бъдат решени.

Грешка 1: Не отделя време за служителите си

Липсата на обратна връзка може да доведе до неприятности в екипа в дългосрочен план. Така лидерът лишава подчинените си от възможността да подобрят работата си. Решението: Служителят трябва редовно да получава отзиви за дейността си, независимо дали са негативни или позитивни. Лидерът трябва да инициира редовни срещи с всеки за целта.

Грешка 2: Не споделя целите си

Как екипът ще знае за какво работи, ако не са му известни крайните цели? Това може да предизвика объркване и несигурност, както и да попречи за поставянето на приоритети. Решението: Лидерът трябва да формулира целите и да представи стъпките за изпълнението им ясно и точно.

Грешка 3: Не дава добър пример

Всяка компания си има правила. Ако шефът ги прекрачва, няма как да очаква подчинените му да ги приемат сериозно. Решението: Лидерът трябва да бъде модел за подражание. Иска ли да наложи някакво поведение, нужно е първо сам да го прилага.

Грешка 4: Прекалено е властен

Някои хора променят характера си, когато получат лидерска позиция. Искат да докажат, че владеят положението и понякога стават дори груби в критиките си. Това им навлича лошото отношение на служителите и действа антипродуктивно. Решението: Ръководителят не трябва да подценява колегите си. Всяка работа е важна и не бива да се коментира с пренебрежение.

Грешка 5: Не мотивира подчинените си

Всеки служител има нужда от потупване по рамото от време на време. Така се убеждава, че от труда му има смисъл и е ценен. Не е задължително мотивацията да е финансова, може да е и под формата на похвала. Решението: Самият лидер трябва да се поддържа мотивиран, за да провокира чувството и у другите. Трябва и да осъзнава, че служители с добър баланс между работа и личен живот са много по-ефективни.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама
Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама