Жените, които управляват Европа


Жените, които управляват Европа
Снимка: Getty Images

Джорджа Мелони е на път да стане първата жена министър-председател на Италия. Тя е лидер на дясната партия "Италиански братя", която спечели изборите в страната в неделя. 45-годишният политик, майка на 6-годишна дъщеря, изглежда ще се присъедини към групата от над дузина европейки, които заемат висши политически постове в своята страна, след победата на нейната партия на парламентарните избори в неделя.

Вижте още: Коя е Джорджа Мелони

АФП публикува списъка на жените президенти и министър-председатели и президенти, в който не е включена Урсула фон дер Лайен, която през декември 2019 г. стана първата жена председател на Европейската комисия.

Великобритания

Във Великобритания, която е част от Европа, но вече не е част от ЕС, Лиз Тръс стана новият министър-председател на 6 септември. Тръс спечели надпреварата за лидерския пост в управляващата Консервативна партия, което автоматично я направи лидер на страната след оставката на Борис Джонсън през юли. Тръс е третата жена министър-председател на Великобритания след "Желязната лейди" Маргарет Тачър, която управляваше от 1979 г. до 1990 г., и Тереза Мей, която управляваше от 2016 г. до 2019 г. - всичките консерватори.

Дания

Лидерът на социалдемократите Мете Фредериксен стана най-младият премиер в историята на страната си през юни 2019 г., когато беше избрана за премиер на 41-годишна възраст. Първата жена министър-председател на Дания беше Хеле Торнинг-Шмит, също от социалдемократите, която заемаше поста от 2011 до 2015 г.

Естония

Бившият одитор на ЕС Керсти Калюлайд, на 52 г., стана първата жена президент на балтийската държава Естония през октомври 2016 г. Постът е предимно церемониален.

През януари 2021 г. Кая Калас стана първата жена министър-председател на Естония. Нейният баща Сийм Калас е министър-председател в периода 2002-2004 г.

Финландия

През декември 2019 г. Сана Марин, социалдемократ, стана най-младият действащ министър-председател в света – едва на 34-годишна възраст. Третата жена министър-председател на Финландия напоследък е в заглавията на вестниците заради снимки, на които танцува и се забавлява с приятели. Вижте повече за случилото се ТУК.

Франция

Елизабет Борн, 61-годишен инженер, беше назначена за министър-председател на Франция през май, като стана едва втората жена на този пост след Едит Кресон, социалистка, която заемаше тази длъжност по-малко от година в началото на 90-те години.

Гърция

През януари 2020 г. Катерина Сакеларопулу, новаторски настроена юристка, беше избрана за първата жена президент на Гърция. Макар че президентският пост в Гърция има предимно церемониален характер, Сакеларопулу вече беше направила пробив в съдебната система, като през 2018 г. стана председател на най-висшия съд в страната.

Унгария

Каталин Новак, близък съюзник на министър-председателя Виктор Орбан и бивш министър на семейната политика, беше избрана за първата жена президент на Унгария през март 2022 г. Президентският пост там е до голяма степен церемониална роля.

Литва

Бившият министър на финансите на Литва Ингрида Симоните, 47-годишна почитателка на рока и хокея на лед, беше назначена за министър-председател на дясноцентристко правителство през декември 2020 г. Литва има силна традиция на женско лидерство, като "балтийската желязна лейди" Далия Грибаускайте прекара във властта от 2009 до 2019 г.

Словакия

Либерален адвокат и активистка за борба с корупцията, 48-годишната Зузана Чапутова встъпи в длъжност през юни 2019 г. като първата жена президент на Словакия. Политически новак, тя убедително победи кандидата на управляващата партия на изборите. В Словакия президентът има по-малко правомощия от министър-председателя, но може да налага вето на закони и да назначава висши съдии.

Швеция

Въпреки че е държава, която защитава равенството между половете, Швеция никога не е имала жена за министър-председател преди Магдалена Андершон, социалдемократката, която спечели висшия пост през ноември 2021 г. Тя подаде оставка на 14 септември 2022 г., след като безпрецедентният десен и крайно десен блок спечели изборите.

Останалата част от Европа

На други места в Европа, извън ЕС, други жени, които понастоящем са на власт, са: президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир, президентът на Косово Вьоса Османи, президентът и министър-председателят на Молдова Майа Санду и Наталия Гаврилица, открито хомосексуалната Ана Бърнабич - премиер на Сърбия и първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама
Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама