Как да извлечем полза от офисните клюки


Как да извлечем полза от офисните клюки
Снимка: iStock/Guliver

Клюките на работа - всички сме ги чували и, нека си признаем, повечето от нас са участвали в разпространяването им. Те обаче са доста токсично средство на комуникация, което може да доведе до неприятна атмосфера в офиса. От Entrepreneur съветват как клюките могат да се трансформират в нещо далеч по-позитивно.

1. Пренасочване на енергията

Клюкарстването е забавно, защото е тайно и вълнуващо. Представете си колко добре би било новините за самата работа да се разпростаняваха със същата скорост и енергия. Шефовете трябва да се опитат да представят служебните новости по по-интересен начин и да събудят желанието на служителите си да ги повтарят подобно на детайлите от личния живот на новия колега. Това значително би увеличило и продуктивността в офиса.

2. Прозрачност

Ако всичко на работното място се знае, няма да има нужда от различни интерпретации на ушенце. Служителите трябва да се чувстват свободни да споделят мненията си с началника, а той/тя да не крие важна информация от тях. Решението на всеки проблем се крие в добрата комуникация.

3. Фокусиране върху позитивното

Най-важното нещо е да се преборим с постоянния фокус върху проблемите и трудностите. Клюките са вреди, защото наслояват негативизъм. Алтернативата е да разпространяваме добри новини. Мениджмънтът трябва да даде пример в това отношение, като винаги отдава заслуженото на постиженията на някой служител.

4. Култура на комуникация

Има няколко най-важни неща за уместната комуникация в офиса:

- Казвайте това, което мислите. Бъдете честни и отправяйте директни искания.

- Пишете и говорете така, че другите да ви разбират.

- Говорете за дадени проблеми само с тези, които са компетентни по тях.

Тези принципи ще допринесат за по-отворено и продуктивно общуване на работното ви място.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама
Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама