Как да стимулирате творческия си потенциал


Как да стимулирате творческия си потенциал
Снимка: iStock/Guliver

Много деца мечтаят да станат художници, музиканти, изобретатели, с две думи хора на изкуството. Но не всички успяват да превърнат тези мечти в реалност. С възрастта се променят приоритети и в един момент хората решават, че е по-важно професията им да им носи повече приходи и възможности за израстване. А изкуството не е сред най-доходоносните занимание.

Но дори да сте загърбили творческия си потенциал, има как отново да го отключите. От Lifehack ни запознават с 4 начина да стимулирате творческото начало в себе си.

1. Започнете да правите нещата

С чакане на подходящия момент няма да постигнете нищо. Трябва да положите усилия. Ако например искате да станете добър художник, графичен дизайнер или нещо подобно, започнете да рисувате. В началото си поставяйте прости задачи, като постепенно надграждате уменията си и не спирате да се информирате за всичко, свързано с темата. Страхът не води далеч, за разлика от практиката.

2. Намерете вдъхновение около себе си

Нещото, което със сигурност ще ви накара да се отдадете на творчество, е вдъхновението. Независимо от дейността, която сте избрали – рисуване, писане, пеене, най-важен е „Аха!“-моментът, който да ви даде начален тласък. Ако все още не ви е осенило прозрението, може да му помогнете като предприемете пътуване например. Срещата с нови култури, хора, нрави и приключения е добър стимулатор за творческата ви страна. Друг начин да го постигнете е чрез комуникацията с хора. Споделянето на идеите ви с приятели, семейство и др., от една страна, ще ви даде възможност да чуете обективно мнение за тях, а от друга, някой спор може коренно да преобърне цялата ви концепция към нещо по-добро.

3. Опитайте нещо ново

Цяла година разглеждате брошури с различни обучения и курсове, но все още не сте се записали за нито един от тях. Направете го. Дори и да е нещо съвсем ново, нещо, което няма общо със сферата, в която искате да се развивате – направете го. Всеки досег с различни форми на изкуство подсилва вашата творческа енергия и креативност 

4. Започнете да скицирате

Вие може би вече правите това несъзнателно, докато говорите по телефона или чакате на опашка пред зъболекаря. Може да го превърнете в съвсем осъзнато и целенасочено действие. Освен че е добър лек срещу скуката, това е доказано упражнение за тренировка на креативността. Пък и никога не се знае от коя драсканица ще излезе истински шедьовър.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама