Какво печелим, когато осъзнаем, че няма нищо за губене?


Какво печелим, когато осъзнаем, че няма нищо за губене?
Снимка: Thinkstock/Guliver

От всяка трудна за нас ситуация има поне един изход по пътя към успеха, стига да имаме подходящата мисловна нагласа. Едва когато осъзнаем, че нямаме нищо за губене, печелим всичко – това е лайтмотивът в книгата "Нищо не губиш, печелиш всичко“ (ИК „Изток-Запад“) на бившия уличен гангстер Райън Блеър, днес преуспял мултимилионер.

Potius sero quam nunquam, сиреч "По-добре късно, отколкото никога“. Изразът пасва идеално на разкаялия се грешник, който от просяк става принц, и то не защото внезапно получава просветление свише, докато по случайно съвпадение милиони наследство от току-що починалата му далечна леля се изливат в банковата му сметка, а защото е осъзнал, че без труд нищо добро не се постига и е успял да извоюва с пот на челото си всичко сам. И ако си мислите, че подобни неща се случват само във филмите, то младият американски бизнесмен Райън Блеър е живото доказателство, че от уличен гангстер и крадец на коли, който вилнее из улиците на Лос Анджелес с калашник в ръка, човек може да извърви дългия трънлив път до шефския стол на собствената си мултимилионна компания.

В провокативната си автобиографична книга "Нищо не губиш, печелиш всичко" (с подзаглавие "Моят път от уличен гангстер до предприемач мултимилионер") Блеър подробно описва детството, семейството, младежките си години и множеството премеждия, през които преминава, докато се утвърди като преуспяващ бизнесмен, създал компания за милиони долари.

Подобно на мнозина предприемачи, Райън Блеър няма бизнес образование, но изострените му първични инстинкти за оцеляване, непреклонната му упоритост и преди всичко ценната нагласа "нищо не губиш“ са неизменни негови спътници по пътя към върха. След като баща му потъва в селенията на наркоманията и зарязва семейството си, Райън и майка му се местят в лош квартал, където младежът бързо попада в гангстерските среди. Щастливо стечение на обстоятелствата успява да предпази Райън – майка му се влюбва в преуспяващ предприемач, който взима под крилото си автора на „Нищо не губиш, печелиш всичко“. Така, на крехката възраст от 21 години, Райън Блеър създава първата си компания – "24/7 Tech“, а оттогава насам е създал и продал още няколко други компании за десетки милиони долари.

Чрез споделения в "Нищо не губиш, печелиш всичко“ опит, придобит на улицата, но и в джунглата на предприемачите, авторът показва как всеки може да започне и да развие успешен бизнес. Книгата е насочена към всеки, който иска да промени живота си и да се отдаде на къртовски труд и самоусъвършенстване по пътя към неминуемия в този случай успех.

Нека първата ви крачка по пътя започне с думите на Блеър: "Първо, искам да бъда честен. Миналото ми не е безупречно. Много е вероятно и вие да си имате своите травми и неприятни преживявания. Използвайте ги, за да ви тласнат към по-добри неща. Учете се от тях. Ако аз мога да го направя – да започна като уличен хлапак и да стана солиден гражданин, който се радва на финансов успех – значи всеки може. Второ, аз случих на хора, които проявиха готовност да ми бъдат наставници, да ми дадат втори шанс и да ми позволят да се докажа. Не бъдете прекалено горделиви и не отхвърляйте помощта. Това ще е един от най-важните аспекти в развитието на вашия бизнес и трябва да сте наясно с него още отрано."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама