Най-влиятелните жени в света


Най-влиятелните жени в света
Снимка: Getty Images / Guliver

За шеста поредна година германският канцлер Ангела Меркел бе обявена за най-влиятелната жена в света. В класацията на престижното списание Forbes тази година има и българско участие - на кандидата за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Подреждането включва 100 жени от 29 държави. Сред тях има дами в сферата на политиката, икономиката, технологиите, както и 12 световни лидери, 32 изпълнителни директори и 11 милиардери. Те са класиране на базата на своето състояние, интерес от страна на медиите към тях, сфера на влияние и въздействие върху обществеността, пише Deutsche Welle.

Тази година най-младата жена в класацията е изпълнителният директор на Yahoo Мариса Майер, която е на 41 години и заема 55-а позиция. Най-възрастната дама пък е британската кралица Елизабет Втора. Тази година тя отпразнува своя 90-и рожден ден, а в класацията на Forbes се нарежда на 29-о място.

11 пъти на върха

Досега Меркел е била обявявана за най-влиятелна жена от Forbes общо 11 пъти от началото на публикуването на класацията през 2004 г.

Тази година обаче признанието за канцлера идва на фона на значително ниска електорална подкрепа за трипартийната управляваща коалиция в Германия, включваща блока ХДС/ХСС и ГСДП. Според скорошно проучване на социологическата агенция INSA подкрепата за нея за първи път е паднала под 50%.

През последната година канцлерът беше обект на нарастващи критики заради позицията ѝ спрямо мигрантите, идващи към Европа. Тя обяви, че Германия ще приеме всички сирийски мигранти, които искат да дойдат в страната. Впоследствие обаче, заради големия натиск от коалиционния ѝ партньор от баварския Християн-социален съюз, тя обеща да ограничи притока на хора.

Дамите, които контролират 1 трлн. долара

Жените в тазгодишната класация контролират доходи в размер на 1 трлн. долара и оказват влияние върху 3,6 млрд. души по света.

След Меркел челната петица се допълва от бившия държавен секретар и настоящ кандидат за президентската надпревара в САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън. На трето място е друга дама от САЩ – Джанет Йелън, която отговаря за Федералния резерв на страната. На четвърто място е Мелинда Гейтс – съпруга на Бил Гейтс и съпредседател на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Пета застава изпълнителният директор на General Motors Мери Бара.

През 2016 г. в класацията Китай отбелязва свой рекорд, след като вече има цели девет дами в списъка. В същото време тази година от класацията отпадат дами като бившия бразилски президент Дилма Русеф.

На 89-о място се нарежда и българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова. В своето представяне за нея Forbes посочва, че тя е един от застъпниците на европейското единство, равенството между половете и образование.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама
Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама