Негативни емоции, които пречат на кариерното ни развитие


Негативни емоции, които пречат на кариерното ни развитие
Снимка: iStock

Повечето работодатели посочват като едно от основните изисквания към потенциалните служители - устойчивост на стрес. И това не е случайно. Емоциите са несъвместими с професионалните дейности, тъй като те пречат да вземате правилни решения и да действате в зависимост от ситуацията. Често талантливите специалисти остават в категорията на обикновените служители, защото не могат да контролират емоциите си. Ако в обикновения живот няма нищо лошо в подобна чувствителност, то това е разрушително за кариерата. В следващите редове ще разберете как точно.

Защо не мога да се справя с емоциите по време на работа?

Без значение как хората се опитват да преодолеят собствените си емоции, те се справят зле. Защо? По простата причина, че колкото по-разнообразни чувства потискаме вътре в себе си, толкова повече напрежение се натрупва в нас и това напрежение може да достигне своя връх в най-неподходящия момент.

В същото време нито ръководството, нито колегите се доверяват на хора, които са водени от емоции, а не от логика и здрав разум. Поддавайки се на емоциите си, човек се разсейва от изпълнението на преките си задължения, което не влияе добре на общата кауза. Така бизнес имиджът намалява. Но ако знаете слабостите си и ги разпознавате, тогава е по-лесно да се отървете от тях. Какви емоции пречат да работите по-добре?

Съмнения

Самосъмнението е спънка в изграждането на кариера. Вътрешният глас често предизвиква нашите способности, идеи и заслуги. Само тези, които са способни да приемат подобни предизвикателства, постигат целите си. Дори ако човек разбере какво трябва да направи, но е под влиянието на собствените си съмнения и страхове, той няма да започне да действа според настоящите обстоятелства.

ТОВА УМЕНИЕ Е КЛЮЧОВО ЗА ДОБРА РАБОТНА СРЕЩА

Вина

Има хора, които не могат да отговорят на искания с отказ, защото се чувстват виновни за отстояването на своите позиции. Такива хора просто се подценяват, като окачват невидим знак с надпис "жертва" на врата си. В резултат те поемат отговорностите на другите, преуморяват си и изгарят професионално.

Страх

По правило хората се страхуват да се провалят и страховете им са толкова силни, че не могат да се съберат. Страховете са присъщи на всеки човек, но е важно да ги разпознаем и да можем да се борим с тях. В противен случай те ще се превърнат в сериозна пречка за успеха. Парадоксално е, че някои се страхуват от успеха именно защото това изисква напускане на зоната на комфорт. Много по-приятно е да се живее в пълна хармония и абсолютен мир. И такъв начин на живот няма да ви отведе до възможния връх в кариерата ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама