От личен опит: Как две българки градят успешни кариери в Австрия


От личен опит: Как две българки градят успешни кариери в Австрия
Снимка: Личен архив

През последните години все повече се говори за равенството между половете в бизнеса. Тема, която засяга много жени, чиито амбиция, отдаденост и мотивация им помагат в постигането на техните кариерни цели. Проф. Барбара Щьотингер е декан на WU Executive Academy, Виена, и академичен директор на професионалната MBA програма по Маркетинг и продажби. Тя силно вярва, че доброто образование и желанието за кариерно развитие са пътят към успеха. Щьотингер каза пред нас, че към съвременните жени има по-високи изисквания и очаквания – те трябва да са добри майки и съпруги, отговорни служители и същевременно да не спират да се развиват личностно и професионално. За да подкрепят жени, които искат да завършат MBA в WU Executive Academy, от престижния университет отпускат специална стипендия и имат различни програми, чиято цел е да подпомогнат следването им.

Точно това обединява две успешни българки на ръководни позиции в големи международни компании, които доказват, че за интелекта няма пол. Днес ще ви запознаем с Тереза Шарф, мениджър маркетинг и партньорски програми за Централна Европа в Daikin и д-р Аделина Шикова, мениджър в голяма аутомотив компания. Понастоящем живеят в австрийската столица и са получили стипендии за жени лидери. Споделиха ни, че решението да следват MBA в WU Executive Academy е било добре премислено, а очакванията им дори са били надхвърлени. Причината? Обучението в университета, както и двете споделиха, е предизвикателно, трудно и ангажиращо, но това, което са получили като знания, практически опит и контакти, си е струвало всяко усилие. Модерната материална база също е допринесла.

"От няколко години живея и работя в Австрия със семейството ми, имах намерение да следвам MBA и проучвах различни възможности. Когато се преместихме във Виена, която бих определила като силно конкурентен град, се свързах с WU Executive Academy, за да разбера повече за условията на програмите им." Това каза Шарф пред нас.

Когато реално се записва да следва там, вече работи на отговорна длъжност в Daikin. Това, че е българка всъщност е в неин плюс при започването ѝ в японската фирма, която се развива много успешно на родния пазар. "До момента не бях работила в толкова голяма компания. И идвайки от България, бях по-свита, притеснявах се дали ще се справя с всичките отговорности. Но те всъщност ме приеха на червен килим заради популярността на марката в България."

"Програмата ми продължи 2 години, учех с хора от цял свят, изключително мултикултурна среда. Лекциите бяха ползотворни за мен в професионално отношение, тъй като можех веднага да приложа това, което съм научила. Имахме много реални случаи, учихме се от опита на различни мениджъри. Цялата програма ни провокираше да разсъждаваме и да измисляме нови решения на конкретни проблеми. Също така положително оценявам, че имах възможността да чуя мнението на хора от други страни по казусите", каза Тереза, която се е дипломирала този септември.

"Да, не беше лесно да се съчетава с работата и семейството ми, но не се отказах. Имах много домашни задачи, групови проекти… Трябва да си много целеустремен, за да успееш, но мога да кажа, че обучението ми във WU Executive Academy е едно от най-добрите решения, които съм взимала."

На сходно мнение е и д-р Аделина Шикова, която преди да учи във WU Executive Academy, вече има три 3 технически образования в България, Швеция и Белгия. Докато работи в успешна международна аутомотив компания - отново сфера, доминираща от мъже,  ежедневно ѝ се налага да комуникира с колеги от другите отдели. В един момент разбира, че като инженер всъщност ѝ е трудно напълно да разбере техните изисквания. "Установих, че професионалната ми квалификация се оказва най-голямото ми ограничение и тогава осъзнах, че за да мина на по-горно ниво в кариерата ми, трябва да продължа да уча."

Аделина избира Global Executive MBA програма, защото ѝ предлага по-обширен поглед върху различни специалности – и маркетинг, и финанси, и как да взима решения като мениджър. Необходимите основни знания, които ѝ трябват, за да може ефективно да работи с другите отдели. Освен това с колегите си от университета пътуват до Индия, Китай, Северна Америка, Латинска Америка, Африка, за да видят на място как се прави бизнес там, каква е бизнес културата. Защото на теория е едно, а на практика друго.

"Едно от най-полезните неща за мен бяха дискусиите в клас. Тъй като всеки може да научи теорията от учебник, но е друго на живо да се допиташ до мнението на хора с различни професии и опит по даден казус."

И макар че сферата, в която се развива, е прието да бъде по-мъжка, тя твърди, че е намерила начин как да ръководи екипа си и да получава това, което иска от тях, без да губи женствеността си.

Когато започва новата си работа, на ръководна мениджърска позиция, вицепрезидентът на компанията иска от нея да действа твърдо и със здрава ръка, но Аделина отказва.

"Това, което не искам, е да работя като мъж. Ако се справям на длъжността си, искам да е като жена. Действам различно, но ефективно и хората са доволни, че са в екипа ми. Не е необходимо да говоря високо, за да ме чуват и да изпълняват това, което им поставям като задачи. Използвам аргументи, а не гласа си."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама