Плюсовете от честата смяна на работа


Плюсовете от честата смяна на работа
Снимка: Thinkstock/Guliver

Вероятно сте чували това твърдение – честото сменяне на работни места не стои добре в автобиографията, работодателите искат да видят отговорност и отдаденост. Писателят Камерън Кенг обаче не мисли така, пише Forbes.

Според него служители, които остават на едни пост повече от 2 години, всъщност изкарват по-малко пари. Неговите сметки – средното увеличение, което можем да очакваме на година, е 3%. Но когато се отчете инфлацията на повечето места в света, на практика то става 1%. В същото време ако служител си намери нова работа, има шанс за между 10 и 20% по-висока заплата.

Рецесията позволи на бизнес да обвинява нея за малките ръстове на заплатите. Смяташе се, че въпросните 3% ще са нещо временно, но явно са тук, за да останат. В същото време много компании на Запад имат голяма нужда от квалифицирани кадри и са готови да предложат увеличение дори до 25% от предишното възнаграждение.

Много служители обаче не обичат да сменят често работните си места. Пък и ако сте доволни от работата си, си заслужава да постоите на нея поне няколко години, за да видят и бъдещите работодатели, че на вас може да се разчита. Да не забравяме също, че в кариерата не са важни само парите – за много хора от по-голямо значение е гъвкавото работно време, по-малкия стрес или удобството на работното място.

Но Кенг не се отказва от аргумента си, че по-кратките престои на една позиция са нещо положително. „Като личност, вие сте собствения си изпълнителен директор и имате задължение да търсите най-добрите приходи”, категоричен е той.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама