Работата с нощни смени е опасна за мъжете


Работата с нощни смени е опасна за мъжете
Снимка: iStock/Guliver

Проучване показа, че нощните смени може да са по-опасни за здравето на мъжете, отколкото на жените, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Изследването, публикувано в сп. „Сайънс транслейшънъл медисин“, сравни данните на лабораторни мишки и хора. Констатациите показаха, че мъжките индивиди и от двата вида може да са по-уязвими към промени в циркадния ритъм.

В лаборатория експертите установиха, че мъжките мишки показват редица отрицателни реакции към необичайния биологичен ритъм, докато женските мишки изглеждат по-малко засегнати.

Как да си поискате повишение и да го получите

След това учените анализираха данни на над 90 000 служители, които работят на смени, във Великобритания и достигнаха до същото заключение. Мъжете, които работят нощем, са по-уязвими към рисковите фактори за развиването на сърдечни заболявания и диабет като повишено кръвно налягане, холестерол и кръвна захар. При жените този риск също е налице, но след като изследователите са взели предвид характера на различните професии, той все пак е по-нисък, отколкото при мъжете.

Има различни рискове в зависимост от професията, каза д-р Гарет Фицджералд, професор в медицинския факултет „Перелман“ към Университета на Пенсилвания. Според него от значение са и разликите в образованието и доходите на служителите. Откритията на Фицджералд показват, че професиите с нощни смени може да влияят на мъжкия биологичен ритъм повече, отколкото на женския, но причините все още не са ясни.

Лабораторните експерименти сочат, че е възможно естрогенът да е част от отговора. Женските мишки с отстранени яйчници, които следователно не произвеждат естроген, се оказаха по-уязвими към рисковете.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама