Начинът, по който пишем на клавиатура, показва нивото ни на стрес


Начинът, по който пишем на клавиатура, показва нивото ни на стрес
Снимка: iStock/Guliver

Начинът, по който хората пишат на клавиатурата и използват компютърната си мишка, може да бъде по-добър индикатор за стреса от сърдечния им ритъм, заявиха швейцарски изследователи, като добавиха, че техният модел може да помогне за предотвратяване на хроничния стрес, предаде "Сайънс Алерт".

Изследователи от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETHZ) заявиха, че са използвали нови данни и машинно обучение, за да разработят нов модел за определяне на нивата на стрес на работното място, основан единствено на начина, по който хората пишат или използват мишката си.

"Начинът, по който пишем на клавиатурата и движим мишката си, изглежда е по-добър показател за това колко стресирани се чувстваме в офис среда, отколкото сърдечният ни ритъм", заяви математичката и автор на изследването Мара Негелин.

За целите на проучването изследователите от ETHZ наблюдават 90 участници в лаборатория, които изпълняват задачи, близки до реалността в офиса, като планиране на срещи или записване и анализиране на данни. Те записват поведението на участниците с мишката и клавиатурата, както и сърдечния им ритъм, и редовно питат участниците колко стресирани се чувстват.

Докато на някои участници било позволено да работят необезпокоявани, половината от групата била многократно прекъсвана със съобщения в чата, а освен това били помолени да участват в интервю за работа.

Те установили, че стресираните хора пишат и движат мишката си по различен начин от спокойните хора.

"Хората, които са стресирани, движат показалеца на мишката по-често и по-непрецизно и покриват по-големи разстояния на екрана", казва Негелин.

Изследователите също така установили, че хората, които се чувстват стресирани в офиса, правят повече грешки при писане и са склонни да пишат накъсо, с много кратки паузи. За разлика от тях, спокойните хора правят по-малко, но по-дълги паузи при писане.

Връзката между стреса и поведението на клавиатурата и мишката може да се обясни чрез т.нар. теория за невромоторния шум.

"Повишените нива на стрес оказват отрицателно въздействие върху способността на мозъка ни да обработва информация. Това се отразява и на двигателните ни умения", казва психологът и съавтор Жасмин Кер.

Изследователите заявиха, че е спешно да се намерят надеждни начини за откриване на повишен стрес на работното място, като посочиха, че един на всеки трима служители в Швейцария страда от стрес на работното място.

"Засегнатите често не осъзнават, че физическите и психическите им ресурси намаляват, докато не стане твърде късно", заявиха изследователите.

В момента те тестват модела си с данни от швейцарски служители, които са се съгласили да записват поведението си с мишката и клавиатурата, както и сърдечния си ритъм, докато работят, използвайки приложение. ETHZ заяви, че резултатите се очакват до края на годината.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама