Ето как стресът влияе на вашето здраве


Ето как стресът влияе на вашето здраве
Снимка: iStock

За всички е известно, че натрупаният стрес отключва редица болести, необясними с друго, но доскоро все още не беше ясна причината за това.

Скорошни изследвания показват, че това се обяснява със загубата ни на способност да контролираме възпалителните процеси.

Учените установяват, че влиянието на психическото напрежение върху способността на тялото поддържа хомеостаза и да регулира възпалителните процеси може да доведе до развитието на редица заболявания.

Възпалителният процес е частично регулиран от хормона кортизол. Когато той не може да изпълни задачата си, възпалението излиза от контрол — обяснява проф. Шелдън Коен (университет „Карнеги Мелън“) — Под въздействието на продължителен стрес имунните клетки губят чувствителност към регулативното действие на кортизола. Неконтролируемото възпаление на свой ред може да доведе до развитието и задълбочаването на множество заболявания.

Проф. Коен по-ранно е изследвал как хората, подложени на психическо напрежение, се по-подават на настинки. Сега е новото си проучване той използва именно настинката като тестови модел за теорията си. При нея симптомите не са причинени от вируса, а от възпалителната реакция в тялото, която е част от усилията му да се справи с инфекцията.

Тъй като възпалението играе роля при много заболявания, сред които сърдечно-съдовите, астмата и автоимунните разстройства, този модел предполага защо всички те се влияят от стреса.

Важно е да се знае това, за да се прецени кои заболявания се влияят от стреса и да се предотвратяват заболяванията при хора, подложени на хроничен стрес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама