С тези 5 въпроса ще разберете, че сте по-уверени, отколкото мислите


С тези 5 въпроса ще разберете, че сте по-уверени, отколкото мислите
Снимка: iStock/Guliver

Може би ще се изненадате, но дори успешните хора имат своите спадове, когато не се чувстват особено уверени. За повечето от нас самочувствието зависи от ситуацията - понякога сме изключително сигурни в себе си, друг път сме по-колебливи. Често не мислим за това колко далеч сме стигнали, а за това какво още искаме да постигнем. Този начин на мислене влияе на нивото ни на увереност. Ако обаче отговаряте с „Да“ на следните 5 въпроса, то значи сте по-сигурни в себе си, отколкото предполагате.

1. Търсите ли одобрение само от хора, които имат значение?

Имате 1000 последователи в Instagram? Чудесно. 500 приятели във Facebook? Впечатляващо. Но тези статистики бледнеят в сравнение с това да спечелите доверието и уважението на малкото хора в живота ви, които наистина имат значение – колегите, приятелите, семейството. Запомнете, че не е важно колко души ви се възхищават, а колко биха застанали зад вас в реалния живот.

2. Слушате ли 10 пъти повече, отколкото говорите?

Себеизтъкването и постоянното говорене говорят за несигурност. Истински уверените хора са тихи и непретенциозни. Те знаят какво мислят, затова предпочитат да разберат какво мислите вие. Задават отворени въпроси, които дават свобода на хората да говорят открито.

3. Бихте ли останали в сянка, за да се изявят другите?

Уверените хора не търсят слава и потупване по рамото, защото знаят какво са постигнали. Те биха се отдръпнали, за да могат другите да отпразнуват своите постижения, добивайки самочувствие.

4. Бихте ли помолили за помощ?

Много хора смятат, че да поискаш помощ е знак за слабост и може би липса на знания, умения или опит. Истината е, че хората, които знаят своята стойност, често молят другите за помощ, не само защото са достатъчно сигурни, за да признаят, че се нуждаят от съдействие, но и защото знаят, че правят комплимент на другите.

5. Въздържате ли се да критикувате други хора?

Всеизвестен факт е, че хората, които обичат да говорят лошо за другите или да клюкарстват, го правят, защото се надяват да представят себе си в по-добра светлина. Сравнявайте се само с човека, който сте били вчера и с този, който се надявате да станете един ден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама