Стресът на работа съкращава живота с 3 години


Стресът на работа съкращава живота с 3 години
Снимка: iStock/Guliver

Продължителността на живота на американците се е скъсила средно с 3 години заради стреса по време на работа, пише The Washington Post като се позовава на изследване на учени от Харвардския и Станфордския университет.

Резултатите са на база анализ и наблюдения над участници, разделени в 18 различни групи и проследяването на 10 негативни фактора, свързани с работната среда, включително неплащане на трудови възнаграждения, уволнение, липса на медицинска застраховка, продължителен работен ден и съчетаване на професионалните задължения със семейния живот. Експертите оценили какво влияние оказва всеки от тези фактори върху продължителността на живота.

КАК ДА СПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ ПРЕЗ РАБОТНИЯ ДЕН

Получените данни доказали, че стресът на работното място е факторът с най-силно негативно влияние върху средната продължителност на живота, като при това, в много по-голяма степен той влияе на мъжете, отколкото на жените.

Също така данните илюстрират, че хората с ниско образование са много по-голяма вероятност могат да се сблъскат с разгледаните в изследването негативни фактори, което съответно ще даде и пряко отражение върху продължителността на живота им.

Законодателството следва да се концентрира върху създаването на здравословна работна среда, особено за работниците с ниска квалификация, съветват учените. Това е нещо, което съм съпреживял с годините си работа зад океана и за щастие в Европа нещата се променят. За това ще можеш да четеш по-късно през юни.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама