Как да спестим енергия през работния ден


Как да спестим енергия през работния ден
Снимка: iStock

Представяме ви няколко полезни съвета:

Използвайте синя светлина

Изследователи от университета в Съри, Англия, откриха, че тези, които заменят обикновените бели светлини със синкави (които са по-близо до естествената дневна светлина), се чувстват по-малко сънливи през деня.

"Синята светлина стимулира меланопсиновите рецептори в мозъка, които са отговорни за поддържането на състоянието на възбуда в тялото“, казва д-р Дерк-Ян Дийк, автор на изследването.

6 трика за пестене на пари по време на инфлация

Ако не можете да накарате шефа си да промени радикално условията в офиса, започнете с купуването на сини крушки, симулиращи естествена светлина, те ще ви помогнат да поддържате тонуса на тялото ви.

Пийте чай от женско биле

Надбъбречните ни жлези произвеждат стимулиращи хормони, които ни помагат да останем будни през целия ден. Действието им е особено силно в началото на деня след събуждане и постепенно намалява вечер. Но с малки неуспехи в организма, намаляване на действието им може да започне вече в средата на деня, провокира следобедна сънливост и вечерна апатия. За да проверите как функционират надбъбречните ви жлези, можете да направите обикновен тест. Помолете приятел да влезе в тъмна стая с вас.

Стойте спокойно с отворени очи в продължение на една или две минути, докато почувствате, че сте напълно свикнали с тъмнината, след това помолете приятеля ви да светне с фенерче в очите ви и да наблюдавате зениците ви.

Жени с нестандартни професии

"Ако те пулсират, вместо да намаляват по размер, това е знак, че имате проблеми с надбъбречните жлези.", казва диетологът Али Годболд. Основната превантивна препоръка за възстановяване на активността на надбъбречните жлези е намаляване на стресовите фактори. Но в същото време Али съветва да използвате чай от женско биле, който стимулира адренергичните рецептори и следователно може да окаже временно положителен ефект върху функционирането на вашето тяло.

Пийте вода след всяко телефонно обаждане

Ако работата ви включва чести телефонни обаждания, дехидратацията може да бъде причина за вашата умора. Изследователи от Американския център за управление на стреса TMI откриха, че умората от телефонните разговори е основна грижа за служителите в кол центъра.

Какво може да се случи, ако взимате вана всеки ден

Факт е, че когато говорим, влагата от лигавиците на устната кухина се изпарява. Колкото повече дехидратация, толкова повече кръв се сгъстява, толкова по-малко е в състояние да носи кислород. Опитайте се да си наложите навика да приемате няколко глътки вода след всеки телефонен разговор, те ще помогнат както на гласовите ви връзки и като цяло ще повлияят положително на вашето благосъстояние.

Яжте правилно

Ако енергията ви започне да намалява по време на обедната почивка и в същото време забележите желание да си похапнете сладки, това вероятно се дължи на факта, че не се храните добре, казва диетологът Найджъл Данби. "Храни, които са богати на въглехидрати, като сандвич с бял хляб, или сладки, ви помагат да изразходвате енергия по-бързо", казва той.

Намалете количеството въглехидрати и ги заменете със сложни такива като пълнозърнест хляб или трици, добавете плодове и зеленчуци към вашата диета. Хората, които се хранят балансирано, средно са 10 пъти по-енергични от тези, които не включват здравословни храни в диетата си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама