Съвети за кариерата от "Приятели"


Съвети за кариерата от "Приятели"

Сериалът "Приятели" приключи преди десет години, но остава неизменна част от поп културата по света. Признайте си – и до днес поглеждате повторенията на епизодите по телевизията и се смеете на оригиналните майтапи. Може би „Приятели” ви се струва странен източник на бизнес уроци, но такива определено могат да се извлекат от него. Например:

Не е страшно да смениш кариерата си, дори когато вече си в по-зряла възраст

Години наред Чандлър имаше скучна професия, а останалите дори не можеха да запомнят какво точно прави. Когато го преместиха в друг щат обаче, той реши, че семейството е по-важно и напусна. На възраст над 30 г. за първи път се захвана с нещо, което му харесва – рекламния бизнес, и въпреки че трябваше да се конкурира с млади стажанти, постигна успех. Урокът: Не се страхувайте да поемате рискове, опитът ще играе във ваша полза.

Връзките на работното място не са добра идея

Да се срещаш с колега си има своите предимства и да, има щастливи двойки, които са се срещнали на работното място. Но това са по-скоро изключения. В сезон 6 Рос започна да излиза със своята студентка Елизабет, а в следващия Рейчъл се влюби в асистента си Таг. Това създаде проблеми и на двамата в кариерата. Урокът: По-добре отделяйте професионалния от личния си живот.

Спечелете уважението на подчинените си по правилния начин

Когато Моника започна работа в нов ресторант, имаше проблеми с персонала. Затова с Джоуи измислиха схема – той да постъпи на работа в ресторанта, а тя да го уволни показно, за да придобие авторитет. Това обаче е доста драстична мярка в подобна ситуация. Крайните и еднократни действия по-скоро ще настроят хората срещу вас. Урокът: Много по-важно е вложите време и усилие в изграждането на уважение, да обръщате внимание на проблемите на подчинените си и да държите на думата си.

Кое е най-важното в живота

В последния епизод на сериала Рейчъл се отказа от мечтаната си работа в Париж, за да бъде с Рос. Колкото и изтъркано да звучи, и най-големият успех в кариерата не значи нищо, ако любимите ти хора не са до теб, за да го споделят. Урокът: Намериш ли правилния човек, не бива да го жертваш заради кариерни възможности – любовта се намира доста по-трудно от тях.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама