Защо да намалим зависимостта си от мобилните устройства


Защо да намалим зависимостта си от мобилните устройства
Снимка: Thinkstock/Guliver

С появата на какви ли не приложения в последните години започнахме да разчитаме на мобилните си устройства още повече. Прехвърлили сме малки части от живота си на смартфона в името на ефективността и бързината. Въпреки това намаленото използване на преносими технологии има значителни благотворни ефекти. Ето защо е добре да ограничите употребата им:

За да водите истински разговори. Ако сте от онези хора, които постоянно посягат към телефона по време на разговор, значи имате проблем. Добрата комуникация иска време и внимание – заслужава си да ги отделите.

За да намалите разсейващите фактори. Два часа непрекъсната работа дава много по-добри резултати от четири часа, в които през десет минути влизате във Facebook.

За да си освободите време. Според изследванията всеки ден прекарваме около 2 часа на мобилните си устройства. Ако намалим това време до 30 мин.на ден, получаваме 22 допълнителни дни годишно. Със сигурност има по-интересни неща, за които да ги използваме.

За да тренираме ума си. Невероятно е до каква степен животът ни зависи от телефоните. Трябват ли ни насоки за пътя, посягаме към тях. Искаме ли да се забавляваме – отново. Не се стремим да запомним и най-простата информация, знаейки че имаме достъп до нея в джоба си. Мозъкът обаче е мускул, който трябва да се тренира, иначе се превръщаме просто в технологични зомбита.

За да се накарате да мислите и да планирате. Тази причина е свързана с предходната. Ами ако не можехте да google-нете нещото, което ви трябва? Опитайте се да планирате ежедневието си без да разчитате на мобилните устройства и ще видите колко по-ефективни ще бъдете.

За да намалите безсмислената комуникация. Нищо не може да замени персоналното общуване, а това в социалните мрежи до голяма степен създава изкуствено усещане за близост.

За да се оценявате правилно. Имейли, sms-и, харесвания на статуси – превърнали са се в социална валута, слагаща цена на вниманието и значимостта. Време е да започнете да се гордеете с качествата си, а не с лайковете, които сте получили.

За да се научите отново да обичате книгите. Преоткрийте магията им, те имат много да ви дадат. А и са чудесен начин за релаксиране.

За да дадете почивка на очите си. Дългото взиране в екрана – независимо дали на телефон, таблет или компютър – причинява сериозни проблеми със зрението, затова се стремете да го редуцирате.

За да отделите работата от личния живот. Вечеряте с половинката, но постоянно гледате телефона си за служебни мейли? Или вместо да играете с децата си, цъкате глупава мобилна игра? Зарежете мобилните устройства, когато сте си вкъщи. Време за работа винаги ще има, а по-важни неща изискват вашето внимание.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg

Ето и едно видео по темата:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама