Защо шефът трябва да ви даде неограничена отпуска?


Защо шефът трябва да ви даде неограничена отпуска?
Снимка: Thinkstock

При думите „неограничена отпуска” повечето началници започват да се потят обилно и направо им иде са завържат служителите си за столовете. В САЩ например едва 1% от работодателите предлагат тази екстра (сред тях е Ричард Брансън за компанията си Virgin). Според сайта Inc.com обаче възможността за ваканция без лимит може да окаже изключително благотворно влияние на бизнеса. Вижте с кои аргументи да убедите шефа си в това:

Така колективът ще се сплоти повече. Според проучванията щом хората знаят, че и те самите могат да си вземат ваканция по всяко време, са по-склонни да заместват някой, който почива в момента. Това от своя страна задравява връзките между колегите.

Показва, че шефът възприема подчинените си като отговорни, зрели хора. Очевидно им има доверие или е сигурен, че е наел кадри, които ценят работата си и наистина искат да я вършат.

Повишава щастието и продуктивността на служителите. Изследвания показват, че работниците с неограничени възможности за отпуск са по-малко стресирани. Това се дължи на добрия баланс между работа и личен живот.

Ще спомогне за това да се наберат и задържат най-добрите кадри. Неограничената отпуска си е лукс, за който много кандидати ще се състезават. Така шефът ще има по-голям избор за подбор на най-подходящите.

Едва ли има магически брой дни за отпуска, който би превърнал служителите на всяка компания в невероятно щастливи. Но е факт, че неограничеността дава свобода на хората да съчетават кариерата с други важни неща в живота си. Мислите ли, че в България подобна идея би имала почва?

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама