10 безплатни начина да се погрижите за себе си


10 безплатни начина да се погрижите за себе си
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък животът стана много забързан и ежедневието ни буквално ни е завладяло. Чувстваме сякаш постоянно тичаме за някъде и не ни остава време да спрем и да се погрижим за себе си. И макар че релаксиращата почивка или едночасовият масаж звучат прекрасно, е друго нещо да планирате и платите за тези удоволствия. Затова ви предлагаме тези 10 супер лесни (и напълно безплатни) начини да забавите темпото и да се отделите време само за себе си.

1. Направете почистване в социалните мрежи

Имате приятелка, която постоянно ви залива със селфита или пък бивш съученик, който става прекалено политически агресивен в постовете си във Facebook? Чувствайте се свободни да спрете да ги следвате или поне скрийте ъпдейтването на техните статуси.

2. Изключете телефона си за 1 час

Всеки ден си давайте по 1 час почивка, в който телефонът ви е изключен. Служебните емайли и социалните мрежи могат да почакат. Почетете книга, вземете си вана или още по-добре - направете двете едновременно.

3. Поспете следобед

Помните ли как като малки беше задължително да спим следобед? Е, може да нямате на разположение цял час по средата на деня, но една бърза 15-минутна дрямка върши чудеса.

4. Поискайте помощ

Смятате себе си за човек, който може да се справи с всичко, но това не означава, че е лесно да го постигнете. Независимо дали е на работа или вкъщи, не се страхувайте да помолите за помощ, за да не се претоварите. По този начин ще си освободите повече време за себе си.

5. Опитайте да рисувате

Или да оцветявате. Не е задължително да бъдете добри в това. По-важно е да изразите своята креативност и да изключите за момент онази част от мозъка ви, която постоянно анализира. 

6. Направете вечеря

Готвенето може да има успокояващ ефект, тъй като е лесно да се овлечете в процеса. Освен това има вкусна награда на края.

7. Отидете сред природата

Пеещи птички, румолене на вода, чист въздух, прекресно слънце - всяко от тези неща могат да стимулират вашите усещания и да имат възстановителен ефект върху съзнанието и настроението ви. Дори няма нужда да ходите прекалено далече, близкият парк ще свърши работа.

8. Почистете стаята си

Кой може да предположи, че едно от най-омразните ви детски задължения може да се превърне в нещо толкова релаксиращо като възрастен? Но не говорим за пълно пролетно почистване, а за нещо малко, което да ви накара да се почувствате по-добре.

9. Отделете момент за себе си сутрин

Направете си ритуал, за да има нещо, което да очаквате, когато се събудите - например изпийте чаша кафе на спокойствие или постойте в леглото още няколко минути, преди да се втурнете да се оправяте. Това може да ви помогне да дадете тон на остатъка от деня.

10. И още един за себе си вечер

Насладете се на дълъг душ или отново постойте в леглото и дишайте. Направете 3 дълбоки вдишвания и едно издишване, след което повторете, за да забавите мозъка си и да заспите по-лесно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама